Internationale politiek is absurder dan ooit, er hangt krankzinnigheid in de lucht

Beeld de Volkskrant

Met een beetje geluk beleven we aanstaande donderdag de grappigste dag van het jaar. Groot-Brittannië gaat weer naar de stembus. Premier Theresa May schreef de verkiezingen uit op 18 april, met het doel Labour en Jeremy Corbyn definitief een kopje kleiner te maken en nóg sterker de keiharde Brexit-onderhandelingen in te gaan. Maar de laatste weken is er iets merkwaardigs gebeurd: volgens de polls wordt de kloof tussen Conservatieven en Labour snel kleiner.

De polls zijn in Engeland even onbetrouwbaar als elders, dus misschien valt de ramp voor May mee. Maar als de toon van de Conservatieve propaganda en die van de kranten die May steunen een indicatie vormen, hebben in het Conservatiee kamp paniek en onzekerheid toegeslagen. 'Corbyn is Hugo Chavez op steroïden', kopte de Telegraph, en volgens de Daily Mail is Corbyn serieus van plan het land failliet te laten gaan. De Conservatieve partij zelf is inmiddels overgegaan op dirty campaigning, met gemanipuleerde filmpjes en loze verdachtmakingen.

Volgens Corbyn (68) gebruikt hij geen steroïden en is van een faillissement geen sprake. Wel is hij van plan van Groot-Brittannië weer een socialistische heilstaat te maken waar de spoorwegen en de nutsbedrijven weer van de staat zijn en grootverdieners worden onderworpen aan helse belastingtarieven. Vooral onder jongeren zijn die voornemens populair.

De nog oudere Bernie Sanders, die vorig jaar tijdens de Amerikaanse voorverkiezingen Hillary Clinton de stuipen op het lijf joeg met zijn linkse praatjes, was deze week in Groot-Brittannië en zei dat hij veel overeenkomsten zag tussen zichzelf en Corbyn. Misschien moeten ze bij de PvdA ook op zoek naar een zeventiger van de oude linkse stempel, nu ze daar hebben besloten de redding van de partij boven het landsbelang te stellen. De legendarische Lutz Jacobi is met haar 61 jaar eigenlijk nog iets te jong, maar heeft verder alles in huis om de Nederlandse Corbyn of Sanders te worden.

De pollsters van het bureau YouGov sloten deze week niet uit dat het verschil tussen May en Corbyn zo klein is geworden dat er mogelijk een 'hung parliament' zal komen, een Lagerhuis zonder meerderheid voor een van de partijen. En dan zou Jeremy Corbyn een coalitie kunnen sluiten met de Schotse nationalisten en zo de nieuwe premier worden. Dat was nog niet zo lang geleden even onwaarschijnlijk als een Franse president die de wereld toespreekt in het Engels.

Volgens Engelse commentatoren valt niet uit te sluiten dat Mays idee voor vervroegde verkiezingen een even grote blunder zal blijken als het plan van haar voorganger Cameron een Brexit-referendum uit te schrijven. Niet alleen de kiezers zijn volledig de weg kwijt, de politici in hun populistische lafheid ook.

Als het mirakel zich voltrekt en het lot en de kiezers besluiten de verrassing nu voor de verandering eens naar links te laten vallen, krijgen we na Trumps klimaatbesluit de volgende shock te verwerken. Het zijn bizarre tijden. Niet dat Corbyn ernaar zal streven de Brexit terug te draaien, maar alles wordt wel weer totaal anders. De oude radicaal heeft al aangekondigd dat hij na een zege allereerst drie telefoontjes zal gaan plegen: met voorzitter Juncker van de Europese Commissie en met Merkel en Macron. Hij wil een zachte Brexit en is van plan Mays uitnodiging aan Trump voor een staatsbezoek aan Groot-Brittanië in te trekken.

De onderhandelingen over de Brexit, die op 19 juni moeten beginnen, zullen in de totale verwarring even worden uitgesteld - als ze dat in Brussel, waar het zelfvertrouwen dankzij Merkel, Macron en Trump met de dag toeneemt, tenminste een goed idee vinden. De arrogante Britten flink laten zweten is natuurlijk ook een erg aantrekkelijke optie.

De internationale politiek is absurder dan ooit, er hangt krankzinnigheid in de lucht.

De kans dat May wint is nog altijd groter dan dat ze verliest, maar wat zegt kans nog, tegenwoordig? Zelfs aan de bookmakers heb je niks meer.

Ik adviseer u in de aanloop naar donderdag extra bij te slapen, zodat u 's nachts bij de BBC geen minuut hoeft te missen van de volgende politieke kraker, in gespannen afwachting van het moment waarop David Dimbleby de uitslag voorleest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden