Internationale kritiek op verkiezingen Rusland

Verscheidene Internationale leiders hebben zich maandag kritisch uitgelaten over de Russische parlementsverkiezingen van afgelopen zondag...

ANPAFPDPA en Reuters

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zei maandag dat Nederland hoopt dat de Russische autoriteiten de bezwaren van onder meer de Communistische Partij tegen het verloop van de verkiezingen serieus in behandeling zullen nemen. Hij vind het moeilijk om een oordeel te vormen over de eerlijkheid van de verkiezingen, omdat er geen waarnemers van het bureau ODIHR van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bij waren. Hun komst werd gefrustreerd door de Russen. Verhagen gaat ervan uit dat Rusland bij de presidentsverkiezingen van 2 maart 2008 wel alle medewerking verleend aan internationale waarnemers.

Felicitaties Sarkozy
De Franse president Nicolas Sarkozy telefoneerde met de Russische president Vladimir Poetin om zijn ‘hartelijke felicitaties’ over te brengen en te praten over bilaterale samenwerking, aldus het Kremlin. ‘We hopen dat de Russische autoriteiten licht kunnen werpen op de fraudebeschuldigingen’, liet de Franse regering echter eerder op de dag weten.

Ook de Duitse Bondsregering liet zich kritisch uit over de stembusgang. ‘Gemeten naar Duitse maatstaven waren het geen faire en democratische verkiezingen’, aldus een regeringswoordvoerder. Duitsland riep Moskou eveneens op alle klachten na te trekken. Ook onder meer Italië en Polen lieten zich in vergelijkbare bewoordingen uit over de stembusgang.

Bezorgd
Groot-Brittannië zei bezorgd te zijn over de beschuldigingen van fraude. Als deze waarheid blijken te zijn, betekent het dat de verkiezingen niet vrij en eerlijk zijn verlopen, aldus Britse autoriteiten.

Ook secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer sprak zijn bezorgdheid uit over de verkiezingen, vooral over de beperkte vrijheid die de kiezers hadden, zo zei een woordvoerder van De Hoop Scheffer.

Bush
De Amerikaanse president George W. Bush liet maandag weten geen plannen te hebben om met Poetin te telefoneren. ‘We hebben de Russen aangespoord om de schendingen van de rechten van kiezers nader te bestuderen’, aldus de woordvoerster van het Witte Huis. Ze zei verder dat Bush zijn bezorgdheid had geuit over de mogelijke fraude.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden