Internationale kritiek op liquidatie Yassin

Internationaal is met afkeuring gereageerd op de Israëlische liquidatie van de leider van de Palestijnse Hamas-beweging, sjeik Ahmed Yassin....

De Israëlische premier Sharon rechtvaardigde de liquidatie van Yassin als onderdeel van de aanhoudende strijd tegen het terrorisme. Hij feliciteerde de Israëlische strijdkrachten met de geslaagde uitschakeling van Yassin. 'De staat Israël raakte deze morgen de eerste en prominentste leider van de Palestijnse terroristische moordenaars', aldus Sharon in zijn eerste publieke reactie op de operatie.

De veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Bush, Rice, weersprak aantijgingen van Hamas dat Washington zich achter de aanslag zou hebben gesteld. Volgens Washington stelde Israël zijn trouwe bondgenoot Verenigde Staten niet vooraf op de hoogte van het plan om de Hamas-leider te vermoorden. Washington veroordeelde de moordaanslag niet.

De gezant van de Europese Unie voor het buitenland, Solana, noemde de gewelddadige dood van Yassin heel, heel slecht nieuws voor het vredesproces in het Midden-Oosten: 'Dit soort acties draagt absoluut niet bij aan het scheppen van condities voor vrede.'

Ook de ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie veroordeelden in een gezamenlijke verklaring 'de buitengerechtelijke moord' op Yassin als overtreding van het internationaal recht. Volgens de EU staan zulke moorden niet alleen buiten het internationale recht, maar ondermijnden ze ook het uitgangspunt dat het recht bovenaan staat. ‘En dat is een sleutelelement in de strijd tegen terreur’, aldus de EU-verklaring.‘Het feit dat we het woord veroordeling hebben gebruikt, wil heel wat zeggen’, zei minister Bot van Buitenlandse Zaken na afloop van de vergadering in Brussel. ‘Die Yassin was natuurlijk geen lieverdje. Maar dat constateren is één ding, het is heel wat anders om zulke maatregelen te nemen. Wij zijn het als EU-ministers zelden zo snel eens geworden over het woord 'condemn' (veroordelen).’

Ook de Verenigde Naties, Rusland en het Vaticaan veroordeelden de operatie.

De Egyptische president Mubarak kondigde aan dat Egypte 'na deze lafhartige aanval' niet zal deelnemen aan de herdenking van het vredesverdrag van Camp David, dat Israël en Egypte 25 jaar geleden ondertekenden.

De Jordaanse koning Abdullah II sprak van een misdaad. Iran had het over een daad van terreur en barbarisme van het zionistische regime. De Arabische Liga noemde de aanslag staatsterreur in zijn afschuwelijkste vorm. In Libanon, Egypte en Jordanië kwam het tot protesten.

De Palestijnse leider Arafat kondigde drie dagen van rouw af. De Hamas-leiding verklaarde dat Sharon met de liquidatie de 'poorten naar de hel' heeft geopend. Volgens Hamas was hun leider juist gematigd.

De Palestijnse premier Qurei zag het net zo. Yassin had Hamas onder controle en daarom is dit een gevaarlijke, laffe daad, reageerde hij. 'Dit is een duidelijke boodschap aan de wereld dat Israël er niet klaar voor is met de Palestijnen aan tafel te zitten en vrede te bespreken'. De Palestijnse Autoriteit kondigde aan een klacht in te dienen bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De Britse minister Straw noemde de aanslag ‘onacceptabel’ en ‘niet te rechtvaardigen’.

Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken De Villepin, ziet in de aanslag een terugslag in het vredesproces. ‘In een tijd dat het zo belangrijk is om ons met het vredesproces bezig te houden, zullen dit soort daden alleen maar de spiraal van geweld voeden.’ Zijn Duitse collega Fischer uitte zijn ‘diepe bezorgdheid’. ‘Alles moet worden gedaan om verdere escalatie te voorkomen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden