Update

Internationale klopjacht op voortvluchtige terroristen

De internationale klopjacht op nog voortvluchtige daders van de aanslagen in Parijs is in volle gang. De Franse politie gaf vandaag een foto vrij van een hoofdverdachte: Salah Abdeslam, een man van 26 jaar. Er wordt gewaarschuwd: hij is 'extreem gevaarlijk'. Ondertussen loopt het dodental op. Zondagavond overleden opnieuw drie slachtoffers. Lees het laatste nieuws over de aanslagen in Parijs terug in ons liveblog.

null Beeld epa
Beeld epa

Volgens Parijse ziekenhuizen liggen nog 42 slachtoffers in kritieke toestand op de intensive care. Er wordt rekening mee gehouden dat het dodental van de aanslagen nog verder zal oplopen. In totaal zijn 415 slachtoffers opgenomen in het ziekenhuis, van wie er 218 inmiddels weer zijn ontslagen. Het officiële dodental staat op 129.

Ondertussen jaagt de politie op de nog levende daders. Abdeslam, een van de verdachten, is een van drie broers die bij de aanslag waren betrokken. Volgens persbureau AP werd Abdeslam enkele uren na de aanslagen bij de Frans-Belgische grens aangehouden. Om onduidelijke redenen liet de douane hem vervolgens toch weer gaan.

Eén van zijn broers is reeds gearresteerd in België, de ander is in Parijs omgekomen. Abdeslam zou een zwarte Volkskwagen Polo met Belgisch kenteken hebben gehuurd. Deze stond geparkeerd bij het Baclatan-theater, waar 89 mensen werden vermoord.

Volgens Franse functionarissen waren 24 terroristen betrokken bij de operatie: 19 aanvallers en 5 anderen die verantwoordelijk waren voor de logistiek en planning. Deze woordvoerders spreken anoniem omdat ze niet bevoegd zijn om de zaak naar buiten te treden.

Zeven verdachten zijn inmiddels gearresteerd in België. De Belgische justitie heeft bevestigd dat twee van de zeven daders die bij de aanslag zijn omgekomen, in Brussel woonden, of hebben gewoond. De twee mannen, van 20 en 31 jaar, bliezen zichzelf op bij het stadion Stade de France en bij een bar. Ze hadden de Franse nationaliteit en werden geïdentificeerd aan de hand van hun vingerafdrukken. Frankrijk en België hebben een gezamenlijk team in het leven geroepen de Belgische invalshoek te onderzoeken.

In een voorstad van de Franse hoofdstad heeft de politie zondag een andere Belgische auto gevonden, met drie kalasjnikovs en een grote voorraad munitie. Het gaat om een zwarte Seat Leon. Volgens justitie werd de auto gebruikt door de daders van de schietpartijen op de restaurants en kroegen. Waarschijnlijk hebben sommige terroristen in deze auto weten te ontkomen. Er wordt op dit moment jacht op hen gemaakt in België, Duitsland en Frankrijk.

De politie vermoedt dat er drie teams van terroristen achter de aanslagen zitten: een team voor de aanval op concertzaal Bataclan, een voor de schietpartijen op restaurants en bars en een voor de aanslagen bij de Stade de France. Zeven daders zijn dood: zes bliezen zichzelf op en een werd gedood door de politie. Het is onbekend hoeveel daders er nog voortvluchtig zijn.

Eén van de omgekomen daders in concertzaal Bataclan is geïdentificeerd door middel van zijn vingerfdrukken. Hij heet Ismaël Omar M. Zijn naasten worden inmiddels verhoord. Volgens de Franse krant Le Monde was M. in de winter van 2013-2014 in Syrië.

Op het lichaam van een andere terrorist werd het paspoort van de 25-jarige Ahmad Almuhamed gevonden. Deze man vroeg afgelopen maand politiek asiel aan in Servië. In oktober was hij Europa binnengekomen via Griekenland. Volgens de Griekse zondagkrant Proto Thema staat vast dat Ahmad begin oktober samen met een familielid via het Griekse eiland Leros naar het Griekse vastenland reisde. De krant drukte hun veerbootkaartjes af in de krant en publiceerde hun namen: Ahmad en Mohammed Almuhamed. Hierbij moet een kanttekening worden gemaakt: het kan zijn dat deze mannen met valse papieren reisden.

undefined

Wie zijn de daders?
Lees hier gedetailleerde informatie over de daders van de aanslagen.

De foto die de politie verspreidde van verdachte Salah Abdeslam. Beeld ..
De foto die de politie verspreidde van verdachte Salah Abdeslam.Beeld ..

Waar waren de aanslagen?

- Restaurant Le Petit Cambodge aan de Rue Bichat. Daar werd de eerste schietpartij gemeld. Er vielen zeker twee doden en zeven gewonden.

- Theater Bataclan aan de Boulevard Voltaire. Terroristen gingen het gebouw binnen tijdens een optreden van de rockband Eagles of Death Metal en gijzelden de aanwezigen. Meer dan tachtig mensen kwamen om.

- Stade de France in Saint-Denis. Frankrijk voetbalde er vriendschappelijk tegen Duitsland. Tijdens de wedstrijd waren er buiten het stadion meerdere explosies. Zeker drie mensen werden gedood.

- Ook waren er aanslagen op Avenue de la République, Boulevard Beaumarchais, Rue de Charonne en op de Boulevard Voltaire, niet ver van theater Bataclan. Alle straten liggen in het oostelijk deel van het centrum van Parijs.

null Beeld getty
Beeld getty

Paniek

Terwijl de klopjacht op nog levende verdachten volop gaande is, bleek zondagavond hoezeer de angst nog aanwezig in Parijs. Op de Place de la Republique, waar honderden mensen samenkwamen om te rouwen, brak plotseling paniek uit. Aaanwezigen stoven uiteen en renden de zijstraten en cafés in. Daar doken zij op de grond. Uiteindelijk bleek het loos alarm. Volgens de Franse politie brak paniek uit na het afsteken van rotjes.

Gewapende politie bij het standbeeld op de Place de la Republique. Beeld epa
Gewapende politie bij het standbeeld op de Place de la Republique.Beeld epa

Nationale rouw

De Franse president Hollande noemt de door terreurgroep Islamitische Staat (IS) gepleegde aanslagen in Parijs 'oorlogsdaden'. Hij kondigde zondag drie dagen van nationale rouw af. Maandag om 12:00 uur wordt in de hele Europese Unie een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers.

De NS heeft aangekondigd hieraan mee te doen: om 12.00 wordt er niets omgeroepen op de stations en worden reizigers gevraagd een minuut lang stil te zijn. Ook de publieke omroep houdt om 12.00 uur een minuut stilte in acht.

Reeds op vrijdagavond kondigde Hollande voor Franrijk de noodtoestand af. De komende drie dagen zetten de Fransen drieduizend soldaten in om strategische plekken in het land extra te bewaken. De eenheden worden ingezet bij Parijse stations, belangrijke straten, autosnelwegen en Franse havens. Ook de grenzen worden scherp bewaakt. De drieduizend soldaten komen bovenop de 30 duizend politieagenten, gendarmes en soldaten die sinds enige maanden kwetsbare plekken in Frankrijk controleren.

IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen zaterdag in een officiële verklaring opgeëist. Ook bracht de terreurgroep een ongedateerde videoboodschap naar buiten waarin aanvallen werden aangekondigd. Volgens de mededeling van IS zal Frankrijk niet in vrede leven zolang het bombardementen op Syrië uitvoert. 'Jullie zullen zelfs in angst naar de markt gaan', zo luidt de boodschap in de video.

null Beeld afp
Beeld afp

Frans rampjaar 2015

Kan het bloedbad in Parijs ook in Nederland gebeuren? Vier vragen over de aanslagen en het werk van de veiligheidsdiensten.

Frankrijk betaalt de hoofdprijs voor de strijd tegen het islamisme: een oorlog op eigen bodem, in het rampjaar 2015. Lees de analyse van correspondent Frankrijk Peter Giesen hier.

Verband met andere aanslagen

Ondertussen ziet de Israëlische inlichtingendienst een verband tussen de aanslagen in Parijs, die in Beiroet van afgelopen donderdag en de aanslag op de Russische Airbus op 31 oktober op het Egyptische schiereiland Sinaï.

Volgens Israëlische media helpen de inlichtingendiensten Frankrijk aan informatie over de IS-strijders die de aanslagen in Parijs zouden hebben geplaagd gepleegd. Israël houdt militante groeperingen in Irak en Syrië in de gaten en komt op die manier aan waardevolle informatie. Israël had vooraf geen aanwijzingen over de aanslagen in Parijs.

De politie pakte vijf mensen op in de Brusselse deelgemeente Molenbeek. Beeld afp
De politie pakte vijf mensen op in de Brusselse deelgemeente Molenbeek.Beeld afp
De plek waar de vluchtauto, de zwarte Seat Leon, werd gevonden is bezaaid met glasscherven. De grijze auto in beeld is niet de vluchtauto. Beeld epa
De plek waar de vluchtauto, de zwarte Seat Leon, werd gevonden is bezaaid met glasscherven. De grijze auto in beeld is niet de vluchtauto.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden