Internationale gemeenschap wijst geweld Egypte af

WASHINGTON - De internationale gemeenschap heeft het geweld in de Egyptische hoofdstad Caïro veroordeeld. Het geweld brak woensdag uit tussen aanhangers en tegenstanders van het regime van de Egyptische president Hosni Mubarak.

AP
De perschef van het Witte Huis Robert Gibbs Beeld
De perschef van het Witte Huis Robert Gibbs

De perschef van het Witte Huis, Robert Gibbs, zei dat de Verenigde Staten 'het geweld dat in Egypte plaatsheeft betreuren en veroordelen'. 'We zijn diep bezorgd over geweldplegingen op de media en de vreedzame demonstranten', zei Gibbs in een verklaring. 'We herhalen onze oproep tot terughoudendheid.' Als tot het geweld is aangezet door de regering - zoals wordt beweerd - dan moet dat direct eindigen, aldus de perschef.

Kalmte
Ook de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Philip Crowley riep op tot kalmte. 'Het pad van Egypte naar democratische veranderingen moet vreedzaam zijn', zei hij. Hij leverde ook kritiek op de beperkingen die de pers zijn opgelegd en op de arrestaties van journalisten. 'De maatschappij die Egypte wil opbouwen moet persvrijheid kennen.'

De Britse premier David Cameron riep de Egytische autoriteiten op om politieke hervormingen snel door te voeren. 'Als blijkt dat het regime op enige manier geweld heeft getolereerd of gesteund, dan zou dat absoluut onacceptabel zijn', zei Cameron. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon, die op bezoek was in Londen, verwierp het geweld ook en noemde het 'onacceptabel'.

Begrijpen
De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle zei dat de aanvallen op de demonstranten 'de dringende vraag doet rijzen of de politieke leiders in Egypte de noodzaak tot snelle politieke hervormingen wel begrijpen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden