Internationale gemeenschap roept op tot wapenstilstand Libië

Diplomaten uit de Verenigde Staten, Europa en het Midden-Oosten hebben alle politieke facties in Libië opgeroepen per direct overeen te komen tot een wapenstilstand. In Rome onderhandelden zondag vertegenwoordigers uit zeventien landen met afgevaardigden van de verschillende Libische partijen over een beëindiging van de chaos in het Noord-Afrikaanse land, mede om de opkomst van Islamitische Staat een halt toe te roepen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry spreekt zich tijdens de persconferentie zondag uit voor daadkracht in Libië. Beeld afp
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry spreekt zich tijdens de persconferentie zondag uit voor daadkracht in Libië.Beeld afp

In een gezamenlijk statement riepen de deelnemers aan het overleg de Libische partijen op om het nationale eenheidsplan dat is opgesteld door de Verenigde Naties te aanvaarden en onmiddellijk een staakt-het-vuren af te kondigen. Ze zeiden daarmee de inspanningen van het Libische volk te steunen om het land te hervormen tot 'een veilige, democratische, welvarende en verenigde staat'. Op dit moment zijn er in Libië twee rivaliserende regeringen aan de macht.

De conferentie in de Italiaanse hoofdstad werd geleid door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Italiaanse collega Paolo Gentiloni. Aan het overleg namen vertegenwoordigers deel van zeventien verschillende landen, de Europese Unie, de Afrikaanse Unie, de Arabische Liga en de VN. Vanuit Libië schoven vijftien afgevaardigden aan de onderhandelingstafel.

Volgens Kerry onderkennen de Libische gezanten het belang van nationale eenheid zoals voorgeschreven door de VN. Een wapenstilstand zou daarbij de weg vrij moeten maken voor een overeenkomst over een eenheidsregering, die een einde zou moeten maken aan de politieke verdeeldheid in het land.

Urgentie

De urgentie om de situatie in Libië te verbeteren leeft sterk nu IS steeds meer voet aan de grond dreigt te krijgen in het Noord-Afrikaanse land. 'Libië is een race tegen de klok', stelde Martin Kobler, speciaal gezant van de VN. Ook Kerry hamerde op actie en daadkracht. 'We weigeren er bij te staan en toe te kijken terwijl een vacuüm gevuld wordt door terroristen', zei hij tijdens een persconferentie.

Sinds de dictator Muammar Kadhafi in 2011 werd afgezet en vermoord, heerst er chaos in Libië. Het land is sterk geporaliseerd, met een internationaal erkende regering in Tobroek, in het oosten van het land, en een door islamitische landen gesteunde regering in de hoofdstad Tripoli. Deze politiek onrust vormt een potentiële voedingsbodem voor het extremisme van IS.

De VN pleiten in hun plan voor de vorming van een nationale eenheidsregering binnen veertig dagen. Die regering zou gesteund worden door buitenlandse partijen en de orde binnen de Libische politiek moeten herstellen om zich vervolgens te concentreren op de dreiging van IS. Tot begin februari moeten de Libiërs de tijd krijgen om een kabinet aan te stellen, evenals hooggeplaatste functionarissen zoals de baas van de centrale bank en die van het nationale oliebedrijf. Beide instituties worden als essentieel gezien voor een herstel van de Libische olie-industrie, die als gevolg van het conflict in crisis is geraakt.

Het plan moet nog ondertekend worden door de vertegenwoordigers van de verschillende Libische facties. Naar verwachting zal de VN Veiligheidsraad de overeenkomst daarna goedkeuren.

Betogers in de Libische stad Benghazi protesteren tegen het vredesplan van de VN in oktober. Beeld afp
Betogers in de Libische stad Benghazi protesteren tegen het vredesplan van de VN in oktober.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden