Internationale gemeenschap keurt aanval af

Syrië heeft de Israëlische aanval op een doel ten noordwesten van de hoofdstad Damascus zondag een 'ernstige escalatie' genoemd. Ook andere landen reageren afwijzend...

ANP

Zondagavond komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op verzoek van Damascus in spoedzitting bijeen om over de aanval te praten. Syrië is momenteel een van de tien leden van de Veiligheidsraad zonder veto-recht.

'Syrië probeert zichzelf zo veel mogelijk te beheersen', aldus al-Shara in zijn boodschap. Hij voegde er aan toe dat zijn land in staat is om Israël af te schrikken en op andere gedachten te brengen. De bewindsman noemde de Israëlische premier Sharon leider van een 'oorlogskabinet'.

Ook andere landen hebben met afkeuren gereageerd op de Israëlische aanval op een dorp ten noordwesten van de Syrische hoofdstad Damascus.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak in een verklaring van een 'onacceptabele schending van het internationaal recht'. Het riep op tot 'terughoudendheid' om escalatie in de regio te voorkomen.

De Duitse bondskanselier Schröder, op bezoek in de Egyptische hoofdstad Caïro zei dat de vredesplannen voor de regio 'gecompliceerder worden als de soevereiniteit van een land wordt geschonden. Daarom is de actie in Syrië onacceptabel.'

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken erkende het Israëlische recht op bescherming tegen terrorisme, maar benadrukte in een verklaring dat dit binnen de grenzen van het internationaal recht moet gebeuren.

Ook de Egyptische president Mubarak verwierp 'de agressie tegen een broederland onder het voorwendsel dat er zich bepaalde organisaties bevinden'. Buurland Jordanië sprak van een 'gevaarlijke escalatie'. De ambassadeurs bij de Arabische Liga komen zondag nog in spoedzitting bijeen om de situatie te bespreken.

Het Amerikaanse Witte Huis zwijgt vooralsnog in alle toonaarden. President Bush ging zondag na afloop van een kerkdienst niet in op vragen van verslaggevers over de aanval die was gericht op een basis van militante Palestijnse organisaties. Volgens Palestijnse zegslieden was het kamp al een jaar verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden