Internationale drugsbende opgerold bij Nederlands-Belgische politieoperatie

De Nederlandse en Belgische justitie en politie hebben bij een gezamenlijke operatie een internationale drugsbende opgerold. De vermoedelijke bendeleider, de Nederlandse beroepscrimineel John H., kon dankzij infiltratie op heterdaad worden betrapt.

De strijd tussen politie en drugscriminelen laait de laatste jaren op. Beeld anp

Tijdens de operatie, die van zomer 2016 tot afgelopen dinsdag duurde, werden in totaal bijna vijftig verdachten aangehouden, van wie bijna twintig in Nederland en dertig in België. Zij zouden betrokken zijn bij de productie, smokkel en verkoop van amfetamine, cannabis en cocaïne, en zijn in verdenking gesteld van deelname aan een criminele organisatie en inbreuken op de wet inzake verdovende middelen. Dat zeiden hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke en zijn Belgische collega donderdag op een persconferentie.

De Nederlands-Belgische grensregio kampt al jaren met ernstige drugscriminaliteit, omdat de internationaal georganiseerde drugsnetwerken daar gebruikmaken van de versnippering van politiediensten. Nederlandse en Belgische politie- en justitiediensten werken daarom steeds vaker samen.

Undercover

Bijzonder is dat de rechercheurs wisten door te dringen tot de top van het drugsnetwerk. Beroepscrimineel John H. uit Sint-Willebrord wordt gezien als een sleutelfiguur in de criminele organisatie. Hij werd in 2003 veroordeeld tot elf jaar celstraf als hoofd van de zogeheten Yorkbende, die in de jaren negentig tientallen miljoenen euro's verdiende met de productie en export van xtc.

De drugsbende kwam in het vizier van de Belgische autoriteiten, doordat een bedrijf in de Belgische grensgemeente Lommel grote hoeveelheden chemische producten bestelde die als grondstof voor synthetische drugs kunnen worden gebruikt.

Goed georganiseerd

Volgens Westerbeke was de bende zeer goed georganiseerd. De leden gebruikten nauwelijks telefoons, communiceerden in codetaal en schermden hun woningen af met zware veiligheidsmaatregelen. Om die reden werden bijzondere opsporingstechnieken ingezet, zoals een infiltratieoperatie in de entourage van John H.

Bij de verdachten werden naast drugs ook auto's met speciaal ontworpen bergplaatsen, geld, wapens en springstof aangetroffen. Het is nog niet duidelijk of de verdachten in Nederland of België voor de rechter moeten verschijnen. Wel staat vast dat John H. zich in Nederland moet verantwoorden voor cocaïnehandel en in België voor zijn deelname aan een criminele organisatie.


Lees hier over toenemende drugscriminaliteit

Met criminele activiteiten cultiveren Corin en zijn buurtgenoten in Tilburg een eigen levensstijl. Met rauw verzet tegen overheidsoptreden creëren ze het gevoel ertoe te doen. (+)

Criminelen weten verbijsterend veel burgers en ondernemers voor hun karretje te spannen, zegt Officier van Justitie Greetje Bos. (+)

Intimidatie door criminelen: heel weinig burgemeesters durven erover te praten. Enkelen doen het toch: 'Hij zei: we zijn even bij jouw huis wezen kijken.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.