nieuws
Internationaal vermaarde klimaatwetenschapper Geert Jan van Oldenborgh overleden
Het jaar 2030? Dat zou hij niet meer halen, zei klimaatwetenschapper Geert Jan van Oldenborgh vorige week nog tegen deze krant. Het zou zijn laatste interview zijn: dinsdag overleed Van Oldenborgh aan de gevolgen van kanker, zo bevestigt het KNMI.
Van Oldenborgh, fysicus van huis uit, vergaarde roem met Climate Explorer, een website waarop hij talloze meetreeksen over het weer en het klimaat ontsloot voor gebruik door collegawetenschappers. Het zou hem later een prestigieuze Europese onderscheiding opleveren.
Bij het grote publiek werd hij bekend met zijn project ‘World Weather Attribution’, dat hij samen met zijn Duitse collega Friederike Otto opzette. Met dat project becijferde hij welke extreme weergebeurtenissen in welke mate zijn toe te schrijven aan klimaatverandering. Het bezorgde hem en Otto op de valreep een vermelding in de toonaangevende lijst van meest invloedrijke bewoners van de planeet van tijdschrift Time.
Sinds 2013 leed hij aan de ziekte van Kahler, een langzame vorm van botkanker. Daarover was hij open, sinds een oncoloog hem eraan herinnerde dat er meer mensen waren die zoals hij een werkzaam leven combineerden met een ongeneeslijke ziekte. ‘Ik ben de afgelopen jaren ongeveer een derde van de tijd patiënt geweest en twee derde van de tijd niet’, zei hij tegen de Volkskrant. ‘Dat vind ik een heel redelijke score.’
Drie keer wist hij dankzij behandelingen aan de voortschrijdende ziekte te ontkomen. ‘Ik mag de medische wetenschap buitengewoon dankbaar zijn’, zei hij daarover. Maar al enkele dagen na het gesprek liet hij weten ‘helemaal niets’ meer te kunnen omdat zijn ziekte was opgerukt.
Een vierde kans op uitstel bleek hem niet meer gegund. Van Oldenborgh is 59 jaar geworden.
Van Oldenborgh was te gast in de eerste aflevering uit de klimaatreeks van onze wetenschapspodcast Ondertussen in de kosmos. Beluister die hieronder terug.