Internationaal Strafhof: feiten en cijfers

Het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof (ICC) is het eerste permanente internationale hof voor oorlogsmisdaden en andere zware internationale misdrijven. Een overzicht.

Oprichting: werd geëffectueerd door het Statuut van Rome. Over dat internationale verdrag werd in 1998 op een diplomatieke conferentie in de Italiaanse hoofdstad een akkoord bereikt. Het trad op 1 juli 2002 in werking. Inmiddels hebben 106 staten het verdrag getekend, waaronder alle andere EU-staten behalve Tsjechië. Belangrijkste afwezige en tegenstander van het ICC zijn de Verenigde Staten.

Zetel: Den Haag. De eerste provisorische huisvesting was in een kantoorgebouw naast de A12, op de grens met Voorburg. Nieuwbouw staat gepland op het terrein van de Alexanderkazerne aan de noordrand van Den Haag.

Te vervolgen misdaden:
- oorlogsmisdaden
- genocide (volkerenmoord)
- andere misdaden tegen de menselijkheid
- later: agressie (het voeren van een aanvalsoorlog), zodra over een definitie ervan overeenstemming is bereikt.

Onderzoeken tot nu toe: oorlogsmisdaden in de Democratische Republiek Congo, Uganda, Darfur (Soedan) en Centraal-Afrikaanse Republiek.

Arrestanten: tot nu toe vier Congolezen: Thomas Lubanga, Germain Katanga, Mathieu Ngudjolo en de voormalige vicepresident Jean-Pierre Bemba.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden