NieuwsGenocide Myanmar

Internationaal Gerechtshof: Myanmar moet verdere genocide Rohingya voorkomen

Myanmar moet alle bewijzen voor de vervolging van de islamitische Rohingya-minderheid veiligstellen en binnen vier maanden aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag overleggen. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag donderdag besloten.

Marije Vlaskamp
President Abdulqawi Ahmed Yusuf van het Internationaal Gerechtshof doet uitspraak in de door Gambia aangespannen rechtszaak tegen Myanmar. Beeld ANP
President Abdulqawi Ahmed Yusuf van het Internationaal Gerechtshof doet uitspraak in de door Gambia aangespannen rechtszaak tegen Myanmar.Beeld ANP

De hoogste juridische instantie van de Verenigde Naties oordeelde dat Myanmar alle mogelijke maatregelen moet nemen om volkerenmoord op de Rohingya te voorkomen. Daar moet de Myanmarese regering elk half jaar aan het Internationaal Gerechtshof verslag over uitbrengen.

Meer dan 730.000 Rohingya ontvluchtten Myanmar na een militaire actie tegen de islamitische bevolking in 2017, een campagne die volgens onderzoekers van de VN uitgevoerd was ‘met de bedoeling genocide te bedrijven’. Rechter Abdulqawi Ahmed Yusuf oordeelt dat ‘de Rohingya in Myanmar extreem kwetsbaar blijven’.

Daarmee volgt de rechter het Afrikaanse land Gambia, dat namens de Organisatie van Islamitische Staten de zaak bij het Internationaal Gerechtshof aanspande. Omdat de rechtsgang over de aanklacht wegens genocide nog jaren kan duren, heeft Gambia het Gerechtshof tevens verzocht eerst noodmaatregelen op te leggen om een verdere genocide te voorkomen. De uitspraken van het Gerechtshof zijn bindend, maar de uitvoering is afhankelijk van de mate waarop de VN Myanmar politiek onder druk zet om de maatregelen echt uit te voeren.

De uitspraak is een nederlaag voor staatsraad Aung San Suu Kyi, de facto staatshoofd van Myanmar, die in november naar Den Haag kwam om de acties van het Myanmarese leger op de zitting te verdedigen. Toen stelde ze dat de getuigenissen van Rohingya-vluchtelingen en rapporteurs van de VN ‘schromelijk overdreven’ zijn, een standpunt dat ze vandaag in een opiniestuk in de Financial Times herhaalt.

Afgevaardigden van de Rohingya-gemeenschap tijdens de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in de door Gambia aangespannen rechtszaak tegen Myanmar. Beeld ANP
Afgevaardigden van de Rohingya-gemeenschap tijdens de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in de door Gambia aangespannen rechtszaak tegen Myanmar.Beeld ANP

In dat artikel geeft ze wel voor het eerst toe dat het leger ‘oorlogsmisdaden’ heeft begaan tegen de Rohingya, maar van genocide is volgens Suu Kyi geen sprake. Bovendien is Myanmar volgens haar zelf prima in staat eventuele schuldigen te bestraffen, mits de regering de tijd krijgt. Het Gerechtshof geeft Suu Kyi echter een veeg uit de pan met het oordeel dat haar regering juist niet genoeg heeft gedaan om de Rohingya tegen genocide te beschermen.

In 2018 veroordeelde een Myanmarees legertribunaal zeven soldaten tot tien jaar gevangenisstraf wegens hun aandeel in een massamoord in het dorpje Inn Din. Ze kwamen echter binnen een jaar al vervroegd vrij, wat twijfels oproept over de geloofwaardigheid van dat tribunaal.

Hoe gaat het met de Rohingya? Wat stond er vandaag precies op het spel in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag? En trekt Myanmar zich iets aan van de uitspraak? Zes vragen en antwoorden over de genocide-zaak.

Ooit was Aung San Suu Kyi de hoop van de democratische wereld. Maar als een wereldwijde heldin zo diep valt als de Myanmarese leider, moet er sprake zijn geweest van een misverstand, schrijft Olaf Tempelman in zijn vaste rubriek Op het tweede gezicht. Toch geniet ze nog grote steun in haar thuisland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden