Internationaal aanzien VS loopt onder president Trump enorme deuk op

Het aanzien van de Verenigde Staten in de wereld heeft een enorme deuk opgelopen sinds president Donald Trump in het Witte Huis zit. Volgens een opiniepeiling van het Pew Research Center onder veertigduizend mensen in 37 landen heeft driekwart van de ondervraagden geen vertrouwen in Trump als het gaat om zijn rol op het wereldtoneel. Vergeleken met zijn voorganger, Barack Obama, scoort Trump in vrijwel alle landen dramatisch slecht.

Trump trekt zich weinig aan van de cijfersBeeld afp

Gemiddeld heeft slechts 22 procent van de ondervraagden er vertrouwen in dat Trump de juiste dingen zal doen als het gaat om internationale zaken. Bij Obama was dat 64 procent. Vooral in Nederland en Zweden is de daling dramatisch: in Zweden genoot Obama het vertrouwen van 93 procent van de ondervraagden, tegen 10 procent voor Trump. In Nederland kelderde het vertrouwen in de Amerikaanse president met 75 procent: van 92 procent voor Obama tot 17 procent voor Trump.

Algemeen aanzien

Het slechte imago van Trump heeft ook gevolgen voor het aanzien van de Verenigde Staten in het algemeen. Slechts 49 procent heeft een positief beeld van de VS tegen 64 procent in de laatste twee jaar van Obama's ambtstermijn. Voor het eerst hebben ook de meeste Canadezen geen positief beeld meer van de VS. Van de Nederlanders denkt nu 59 procent negatief over de VS.

Alleen in Rusland en Israël geniet Trump meer vertrouwen dan zijn voorganger. Onder de Russen heeft nu zelfs 53 procent vertrouwen in de Amerikaanse president, tegen slechts 11 procent in het tijdperk-Obama. Daarbij speelt waarschijnlijk mee dat veel Russen nog steeds de hoop koesteren dat Trump de sancties die Obama afkondigde tegen Rusland zal terugdraaien.

Maar hoewel Trump uiterst impopulair is in de meeste landen, is de meerderheid van de ondervraagden er toch van overtuigd dat de betrekkingen tussen hun land en de VS niet veel zullen veranderen. Gemiddeld 58 procent van de ondervraagden zegt uiteindelijk toch een positief beeld van de Amerikanen te hebben.

Poetin

Opvallend is dat Trump internationaal gezien slechter scoort dan de Russische president Poetin (gemiddeld is 27 procent positief over hem) en de Chinese president Xi Jinping (28 procent). Bondskanselier Angela Merkel laat alle drie ver achter zich: gemiddeld denkt 42 procent positief over haar. In de Europese landen scoort ze nog hoger: 60 procent.

Trumps impopulariteit heeft te maken met zijn beleid: zijn plan voor een muur langs de grens met Mexico, zijn inreisverbod voor reizigers uit zes moslimlanden en zijn besluit om het klimaatverdrag van Parijs op te zeggen, stuiten bijna overal op afkeuring. Maar de afkeer van Trump is ook persoonlijk: liefst twee derde van de ondervraagden vindt hem 'arrogant', 'intolerant' en 'gevaarlijk'. Wel beschouwt 55 procent hem als een 'sterk leider', maar gemiddeld vindt slechts 26 procent dat hij bekwaam genoeg is om president te zijn. Nog minder ondervraagden hebben het gevoel dat hij om gewone mensen geeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden