Internatio stoot handel en naam af

Internatio-Müller is conglomoraat af. Het Rotterdamse concern gaat als fabriekenbouwer en installateur verder. Alle andere activiteiten zijn verkocht. Om de overgang te markeren wordt het concern over enkele maanden omgedoopt in Imtech....

Internatio-Müller ontstond 31 jaar geleden uit een fusie van de Internationale Crediet- en Handelsvereniging (ICHVR) en handelshuis Müller & Co. ICHVR, dat in 1865 werd opgericht, is groot geworden met de handel in voormalig Nederlands-Indië. Müller verdiende zijn geld met handel en transport van ijzererts.

In de loop der jaren is het concern uitgegroeid tot een industrieel conglomeraat met een wirwar van activiteiten. In 1991 kende Internatio-Müller liefst negentig werkmaatschappijen: van een groothandel in medicijnen tot een stuwadoorsbedrijf. Vlak daarna volgde de eerste schifting. Internatio zou zich voortaan alleen maar bezig houden met handelsactiviteiten en installatietechniek.

Onder de huidige topman H. Scheffer moeten ook de handelsactiviteiten er aan geloven. In nog geen jaar tijd stootte Scheffer de helft van de omzet af om alleen de installatie-activiteiten van Imtech over te houden. Als laatste was het chemische distributiebedijf IMCD aan de beurt.

Een groot deel van de opbrengst van de desinvesteringen is al opgegaan aan overnames. In het eerste halfjaar werden de Nederlandse ICT-dienstverlener Datelnet (omzet 180 miljoen euro) en het Duitse Rheinelektra (omzet 330 miljoen euro) ingelijfd. Om voet aan de grond te krijgen in Groot-Brittannië en Spanje kocht Internatio Mountside en Novocalor (gezamenlijke omzet 16 miljoen euro).

Deze overnames kostten bij elkaar 140 miljoen euro, maar de oorlogskas is met zo'n 125 miljoen euro nog steeds goed gevuld. 'We zijn met een flink aantal acquisities bezig', zei Scheffer.

Door de overname van Datelnet is Internatio sterk afhankelijk geworden van de telecomindustrie. Toch verwacht Scheffer niet dat de malaise daar ernstige gevolgen zal hebben. 'Omdat we in veel sectoren werken, zit er een dempende werking in.' In andere industrieën is volgens Scheffer nog wél sprake van groei. 'Maar als iedereen besluit minder te investeren, hebben ook wij een probleem.' Volgens financieel directeur R. van der Bruggen zal Datelnet ondanks de malaise in de telecomsector dit jaar nog gewoon winst maken.

De bedoeling is om bij alle aangekochte bedrijven een winstmarge van 7 procent te realiseren. Internatio moet het hierbij vooral hebben van zijn grootte. Van der Bruggen: 'Klanten willen het liefst zaken doen met één grote partij. Vroeger hadden we vaak twintig concurrenten, nu nog maar twee.'

Scheffer handhaafde de doelstellingen voor de lange termijn. In de periode 2000-2003 moet de omzet verdubbelen en de winst per aandeel met gemiddeld 15 procent groeien. Dit jaar zal de winst per aandeel wat lager uitkomen vanwege het wegvallen van de winst van de afgestoten activiteiten.

Over het afgelopen halfjaar kwam de nettowinst - exclusief de boekwinst op de verkoop van IMCD - uit op 35,3 miljoen euro. Dat is 11 procent meer dan vorig jaar. Door alle desinvesteringen daalde de omzet van Internatio met 37 procent naar 725 miljoen euro. Hierin zijn de resultaten van de aangekochte bedrijven nog niet, en de resultaten van IMCD tot 1 juni nog wel verwerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden