Intern onderzoek OM debâcle mensenhandelzaak

Het Openbaar Ministerie stelt een intern onderzoek in naar wat er is misgegaan in een Alkmaarse mensenhandelzaak. De rechtbank in Alkmaar strafte het OM op 16 november hard af: de rechter verklaarde de officier van justitie niet ontvankelijk, onder meer omdat die de rechter en de verdediging zou hebben misleid.

Oud-procureur-generaal Dato Steenhuis zal de gang van zaken binnen de gelederen van het Alkmaarse parket onderzoeken. Dat zei de voorzitter van het college van procureurs-generaal, Harm Brouwer, zondag in het tv-programma Buitenhof. De misleiding zou erin hebben bestaan dat de Alkmaarse zaaksofficier bewust stukken heeft achtergehouden. Volgens Brouwer bestaat de mogelijkheid dat er sprake is geweest van ‘een grote communicatiestoornis’ tussen de officier, de rechtbank en de bij de zaak betrokken advocaten. Conclusies op dit punt zijn echter aan Steenhuis. ‘We zullen verantwoording afleggen’, aldus Brouwer.

De Alkmaarse zaak draaide om vijf verdachten die Bulgaarse meisjes onder valse voorwendselen naar Nederland zouden hebben gelokt en in de prostitutie zouden hebben gedwongen. Volgens de rechtbank is er tijdens het onderzoek van alles misgegaan. In het vernietigende vonnis merkte zij onder meer op dat het OM niet op zoek is geweest naar de waarheid, maar louter heeft gezocht naar voor de verdachten belastende verklaringen.

Brouwer zei dat hij is geschrokken van de uitspraak van de rechter. Ook erkende hij dat dat dit soort zaken niet bevorderlijk is voor het imago van het OM. Dato Steenhuis verrichtte vorig jaar onderzoek naar een bij het Amsterdamse ressortsparket zoekgeraakt dossier rond een overval op de Amsterdamse discotheek Jimmy Woo. De strafzaak tegen de twee verdachten strandde daardoor, maar het OM werd een tweede kans gegund.

Over de recente, ernstige bedreigingen aan het adres van een Amsterdamse officier van justitie zei Brouwer in Buitenhof dat die bedreigingen erop kunnen duiden dat justitie dichter bij de top van de organisatie komt die ervoor verantwoordelijk lijkt. De OM-topman heeft zich zaterdag over deze kwestie laten bijpraten door de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar. Deze heeft aangegeven dat er vorderingen in die richting worden gemaakt. De betrokken officier wordt sinds donderdag beveiligd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden