Interim-president Poetin versterkt zijn eigen machtsbasis in Kremlin

Interim-president van Rusland Vladimir Poetin heeft zich maandag verder gedistantieerd van ex-president Boris Jeltsin en diens 'familie' door Pavel Borodin, de chef financiën van de presidentiële staf, te ontslaan....

APAFP en Reuters

Zo is minister van Financiën Michael Kasjanov eerste vice-premier geworden. Hij vervangt Nikolaj Aksjonenko, die gedegradeerd is tot minister van Spoorwegen. Die functie had Aksjonenko al tot vorig jaar, toen Jeltsin hem tot vice-premier verhief.

Ook Viktor Christenko, eveneens een beschermeling van Jeltsin, moet een stapje terug doen. Hij is nu slechts een van de zeven 'gewone' vice-premiers. Tot de rang van deze groep premiers is gisteren ook minister van Rampenbestrijding Sergej Sjoigoe doorgedrongen, de leider van de partij Eenheid, die in december de grote winnaar van de parlementsverkiezingen werd.

Pavel Borodin moest het veld ruimen omdat tegen hem in Rusland en Zwitserland onderzoeken lopen wegens corruptie. Borodin zou zijn omgekocht door de Zwitserse bouwonderneming Mabetex. Een deel van het geld zou naar Jeltsin en zijn dochters zijn gesluisd. Poetin heeft vorige week al Jeltsins dochter Tatjana Djatsjenko al ontheven van haar functie in het Kremlin.

Met het ontslag van Borodin en de degradatie van Aksjonenko wil Poetin volgens waarnemers laten zien dat hij onafhankelijk is van de 'familie' oftewel de Jeltsin-clan. Borodin wordt niet helemaal werkloos. Hij mag nu als staatssecretaris van de Unie van Rusland en Wit-Rusland fungeren, een louter ceremoniële taak.

Interim-president Poetins populariteit blijft intussen stijgen. Bij een opiniepeiling blijkt dat 56 procent van de Russen hem als president wil. Dat is 7 procent meer dan bij een peiling eind december.

De communist Gennadi Zjoeganov komt met 14 procent op de tweede plaats. Hij verliest ten opzichte van de vorige peiling 5 procent. Derde is ex-premier Primakov met 10 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden