NieuwsFinanciële problemen AEB

Interim-directeur stapt op bij Amsterdamse vuilverbrander

Het blijft rommelen bij het in financiële problemen verkerende Amsterdamse afvalenergiebedrijf AEB, de grootste vuilverbrander van het land. De door de gemeente Amsterdam aangestelde interim-directeur Koos de Vink stapt nu op.

Afvalenergiebedrijf AEB.Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De Vink is met onmiddellijke ingang uit de AEB-directie teruggetreden, zo is vrijdag door de gemeente bekendgemaakt. Hoewel de gemeente – enig aandeelhouder van het  AEB – hem langer bij het bedrijf had willen houden, ziet De Vink af van herbenoeming. Eerder leidden de problemen bij het AEB al tot het opstappen van verantwoordelijk wethouder Udo Kock.

Het vertrek van de door de gemeente zelf binnengehaalde De Vink – hij wordt tijdelijk opgevolgd door manager bedrijfsvoering René Klaasse - gebeurt op een cruciaal moment als het gaat om de toekomst van het bedrijf. Het AEB staat in de etalage; via een veiling (officieel: ‘competitief verkoopproces’) wil de gemeente zo snel mogelijk van het bedrijf af waarin het afgelopen half jaar tientallen miljoen euro’s zijn gepompt om een faillissement af te wenden.

Meningsverschillen

Over de achtergrond van het vertrek van De Vink doen de hoofdrolspelers geen mededeling. Een woordvoerder van het AEB houdt het erbij dat de interim-directeur ‘helaas’ vertrekt. Volgens vakbond FNV, die onderhandelt over een sociaal plan bij het bedrijf nu het naar de markt brengen personele gevolgen zal hebben, spelen wel degelijk meningsverschillen. ‘De Vink vindt dat de gemeente de verkoop veel te snel wil doordrukken.’

De Amsterdamse gemeenteraad stemde vorige week mokkend in met het voorstel van wethouder Everhardt (deelnemingen) om het bedrijf van de hand te doen, met behoud van sommige publieke taken zoals de afvalinzameling in Amsterdam en het beheer van afvalpunten. Everhardt liet in januari weten dat een definitief verkoopvoorstel nog dit voorjaar aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Het AEB werd in 2014 geprivatiseerd, maar de gemeente bleef altijd enig aandeelhouder. Het bedrijf kampte vaak met financiële problemen en die liepen vorig jaar hoog op toen vier van de zes verbrandingsovens wegens technische problemen werden stilgelegd. Alleen door extra kredieten van de gemeente kon het bedrijf overeind worden gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden