Interessante ontmoetingen

De Music Meeting in Nijmegen weet als geen ander muzikanten bij elkaar te brengen. Het avontuurlijk ingestelde publiek kan dat waarderen.

TON MAAS

De term wereldmuziek neemt de organisatie van de Music Meeting in Nijmegen niet of nauwelijks in de mond en toch brengt dit festival steevast het interessantste wat er op dat gebied te beleven valt. Hoe? Door precies te doen wat de naam van het driedaagse evenement suggereert: het faciliteren van ontmoetingen tussen muzikale avonturiers uit alle windstreken.

Dat brengt risico's met zich mee, maar die worden in hoge mate afgedekt door het al net zo avontuurlijk ingestelde publiek van de Meeting. Dat neemt de beukende anarcho-rock van het Nederlandse kwartet Rubatong even enthousiast tot zich als de ragfijne improvisaties op klassieke Ottomaanse thema's door het Turkse duo Erkan Ogur en Derya Türkan, bijgestaan door cellist Vincent Segal en contrabassist Eric van der Westen.

Sommige van de ontmoetingen kwamen eerder en elders tot stand, zoals die van Amira - bezwerend vertolkster van het Bosnische levenslied sevdah - met de uit Servië afkomstige jazzpianist Bojan Z. Het enerverende potje vrij worstelen dat Z. maandagochtend aanging met tubavirtuoos Oren Marshall, voltrok zich amper een uur nadat de heren elkaar voor de allereerste keer hadden ontmoet.

Een festival van deze omvang kan natuurlijk niet zonder publiekstrekkers. Bij de keuze daarvan wordt wel gezocht naar nieuwe of vernieuwende elementen. Dat pakte soms heel fraai uit, zoals bij de Kaapverdische zanger en gitarist Tcheka, die in een sprankelende dialoog met accordeonist Regis Gizavo uit Madagaskar de onvermoede verwantschap tussen beide muzikale tradities aan het licht bracht. Maar als wonderbassist Richard Bona zijn nieuwe project Mandekan Cubano komt presenteren, verwacht je meer dan het zoveelste Cubaanse bandje, hoe lekker en onderhoudend er ook werd gemusiceerd.

De missie die de organisatoren zich stelden toen het festival acht jaar geleden van binnen naar buiten verhuisde - het aantrekken van nieuw en qua leeftijdsopbouw meer divers publiek - is zeker geslaagd. Destijds ging het om maximaal 4.000 bezoekers; nu had de kassa aan het begin van de laatste festivalavond al 17 duizend keer gerinkeld, waarmee dit de best bezochte Music Meeting ooit was.

Toekomst

Toch is de toekomst van dit bijzondere evenement allerminst zeker. Net zoals bij vrijwel alle andere Nederlandse festivals valt de subsidie van de basisinfrastructuur na dit jaar weg. De provincie Gelderland heeft nog geen beslissing genomen over continuering, zodat de gemeente Nijmegen de enige is die blijvende steun heeft toegezegd. Zelfs als het Fonds Podiumkunsten de ingediende subsidieaanvraag honoreert, loopt het totale subsidiebedrag met zo'n 50 duizend euro terug, bijna 20 procent van de begroting.

Directeur John van Merriënboer verwacht in augustus meer duidelijkheid, maar is alvast bezig met het verhogen van de eigen inkomsten en het actief benaderen van potentiële sponsors. Aan een Music Meeting in afgeslankte vorm wil hij nog niet denken: 'In eerste instantie ga ik voor behoud van wat we nu hebben, ook omdat ik van veel bezoekers hoor dat ze dat ontzettend waarderen.'

28th Music Meeting. 26 t/m 28/5, Park Brakkenstein, Nijmegen

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden