Interessant, maar nu nog Malcolm X

Hij dacht eerst aan de Amsterdamse metro als ideale locatie. Maar het werd het de 'TunFun', de voormalige autotunnel onder het drukke Mr....

Van onze medewerkster Karin Veraart

Leerdam, artistiek leider van Cosmic theater, onvermoeibaar ijveraar voor ontwikkeling en verspreiding van multicultureel theater, geeft enthousiast toelichting op zijn jongste project: vanaf dinsdag 3 december is er vijf dagen lang een tiental speciale voorstellingen te zien in de theaters in de Amsterdamse Nes, waarvan het Cosmic theater deel uitmaakt. 'Politiek zwarte' voorstellingen noemt Leerdam ze, ontstaan in een typisch 'urban' omgeving.

Anderhalf jaar is hij in de weer geweest met reizen, kijken en kiezen. Aandacht voor migrantentheater in de grote Europese steden, dat was in eerste instantie de missie. 'Toegankelijk maken voor een groter publiek, laten zien dat dergelijk theater kwaliteit heeft, dat het niets te maken heeft met een sociaal project om wat allochtonen van de straat te houden.'

Hij speelde al jaren met het plan, dat werkbaar werd na een bijeenkomst in Cosmic waarin onder meer de Europese culturele instellingen (Maison Descartes, Goethe Institut, British Council) de kwestie aan de orde stelden. Met logistieke en financiële steun van partners als deze, ging Leerdam samen met regisseur Khaldoun Elmecky aan het werk.

Mensen, hoe geïnteresseerd soms ook, weten vaak niet waar ze de interessante, kleinere multiculturele producties kunnen vinden. Ze ondervonden het zelf in Parijs. 'Er was ons een interessant programma aangeboden, daar niet van. Maar ik had via via gehoord over Malcolm X, een voorstelling met een zekere reputatie. Bleek dat eigenlijk niemand wist waar die stond.' Ze hebben die weten te traceren, en nu is het stuk, een multidisciplinaire voorstelling van de Frans/Marokkaanse acteur en regisseur Rouabhi, een van de festivalhoogtepunten.

Groot-Brittannië vormt vermoedelijk het zwaartepunt binnen het pakket, met Who sen' me (uit Birmingham) en Souls uit Londen, 'een heel mooi geschreven stuk' waarin een allochtone familie kampt met maar al te herkenbare, universele problemen.

Verder wijst Leerdam op de Duits-Chileense Carlos Medina die in zijn Exotopie op satirische en beeldende wijze geestelijke manipulatie binnen een dictatoriaal bestel aan de orde stelt. Uit Barcelona komt de monoloog van een Cubaanse actrice die moet constateren dat ze altijd als 'interieurverzorgster' wordt gecast.

Om de theatermakers ook met elkaar te laten kennismaken, wordt het hele gezelschap ondergebracht in Hotel Arena in Amsterdam-oost, een 'plek waar het gebeurt'. Ze zijn voorts te gast bij burgemeester Job Cohen.

Het European Urban Theatre Festival moet een jaarlijks terugkerend fenomeen worden, afwisselend in Nederland en een ander Europees land. Ook bijdragen van Scandinavische landen, nu buiten de boot gevallen, kunnen dan worden opgenomen.

Leerdam, sinds kort hoog genoteerd op de PvdA-kandidatenlijst, zal de organisatie van het festival overdragen aan zijn opvolger. Hij is bezig met zijn voorlopig laatste project bij Cosmic: begeleiding van Romeo 'n Juliette, a Caribean Xperienz naar de grote zaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden