Interactieve tv, de 585-dagentest

Interactieve tv van KPN is een serieuze concurrent geworden van de kabelaars. Moeten we ook overstappen? V's technoman Peter van Ammelrooy vertelt over zijn ervaringen.

KPN biedt Interactieve TV in twee vormen aan in alles-in-een-bundels (met telefoon, internet en tv): met adsl (breedband via de telefoondraad) en met glasvezel. Elke vorm kent drie tarieven, waarbij vooral de internetsnelheden variëren. Bij de twee hogere snelheden krijg je het Opnemen Pakket erbij en andere extraatjes. Bij de instappakketten betaal je 5,08 euro extra om 200 uur aan programma's te kunnen opnemen. KPN Interactieve TV biedt standaard 60 tv-zenders en je kunt 6 toestellen aansluiten. De prijs voor adsl begint bij 46,77 euro per maand, voor glasvezel bij 56,94 euro.


Volgende maand is het op de kop af zeven jaar geleden dat KPN begon te concurreren met de kabeltelevisie. In 2006 heette de televisiedienst van het telecombedrijf nog heel parmantig MINE, een naam die een jaar later werd geschrapt. KPN spreekt nu van Interactieve TV en heeft 1,8 miljoen abonnees - goed voor een marktaandeel van 23 procent.


Is het wat?

Leuk dat je het vraagt. Ons huishouden stapte in de zomer van 2011 over naar de dienst van KPN. We kunnen bogen op 585 dagen ervaring - zo uitgebreid testen we producten zelden op deze pagina's.


En: moet ik overstappen?

Je moet helemaal niks, net als de bijna 1,6 miljoen tv-abonnees in Nederland die nog 'gewoon' tevreden analoge tv kijken. De komst tegelijkertijd van glasvezel en een nieuwe platte LCD-televisie leken twee jaar geleden goede redenen voor de overstap.


We kozen voor KPN omdat we daar al telefoon en internet van afnamen. De besparing met een alles-in-één-pakket was verwaarloosbaar. We hoopten wel het gedonder te voorkomen dat je toen nog vaak hoorde als je van aanbieder wisselde. We hebben geen dag zonder tv, telefoon of internet gezeten. Maar de transformatie verliep niet vlekkeloos.


Vertel!

Het was een sliert aan een kleine hindernissen. Maar vanaf dag 1 heeft alles gewerkt. Al zaten we even zonder warm water en cv-verwarming. De KPN-monteur had de stekker uit de warmwaterinstallatie getrokken om het glasvezelkastje van stroom te voorzien.


Maar bevalt het?

KPN Interactieve TV is digitale tv en dat brengt veranderingen met zich mee. Zo kun je de volgorde van de zenders niet zelf meer instellen, zoals vroeger. Je moet dus de kanalen uit je hoofd leren (BBC One zit op 23, AT5 op 510). Of je loopt door het aanbod heen met de EPG, de elektronische programmagids. Die gebruik je ook om programma's op te nemen. Je markeert gewoon de titel in de gids. Je kunt zes uitzendingen tegelijk opnemen.


Klinkt handig.

Vroeger moest je op je video- of dvd-recorder alles handmatig instellen. Een fout en je kon fluiten naar Elementary (over een hedendaagse Sherlock Holmes in New York, elke dinsdag 20.30 uur op SBS 6). Met de EPG horen dat soort vergissingen tot het verleden...


Ik hoor een lichte aarzeling.

...maar het is niet alles goud wat er blinkt. De EPG vangt schommelingen in het uitzendschema een beetje op, door een opname 5 minuten eerder te beginnen en 15 minuten na het einde pas te stoppen. Helaas kun je die marges niet zelf aanpassen. Als je echt niks wilt missen, programmeer je ook de uitzendingen daarvoor en daarna. Dat en de marges van 20 minuten vreten wel ruimte op je harddisk in de 'cloud'.


Klaudt?

Cloud. De eerste tv-ontvangers van KPN hadden een harde schijf, maar nu bewaart de dienst opgenomen programma's online. Elke abonnee krijgt 200 uur aan opslagruimte. Neem je 100 programma's op, dan ben je 33 uur kwijt aan de veiligheidsmarges die de EPG inbouwt. Oh ja: je kunt de reclameblokken niet wissen uit een programma om ruimte te besparen.


Lijkt me klein bier.

Er is meer. De EPG kijkt maximaal drie dagen tot een week vooruit, afhankelijk van de zender. Je lievelingsseries programmeren voor als je langer weg bent, gaat dus niet altijd. Tenzij je een mobieltje of tablet meeneemt, want je kunt met een app wel vanuit Appingedam of Acapulco je tv programmeren. Da's wel weer handig.


In het begin bleven er opnamen hangen in de cloud: je kon ze niet afspelen. Dat lijkt nu verholpen. Een nieuw, prangend probleem is dat namen van opgenomen programma's soms spontaan veranderen. We zijn maar een lijstje op papier gaan bijhouden, want inmiddels hebben 10 van onze 88 opnames niet meer de correcte titel. KPN kijkt ook hier naar.


Ander minpuntje: het Opnemen Pakket biedt geen mogelijkheid tot het programmeren van herhaalde opnamen, hoewel dat in de EPG wel zo lijkt. Dat kunnen alleen de abonnees die nog een tv-ontvanger hebben met harde schijf.


Hoe is de beeldkwaliteit?

Heel behoorlijk. We hebben wel last van haperend beeld en geluid bij het wisselen van kanaal. Dat blijkt te liggen aan de verbinding tussen het KPN-modem en de tv-ontvanger. Die verloopt via powerline-adapters, die de tv-beelden door de stroomleiding naar de tv persen. De kwaliteit ervan is afhankelijk van hoe je elektriciteitsnet binnenshuis is opgezet en welke apparaten er op zijn aangesloten. Een ethernet-kabel leggen tussen modem en tv-ontvanger geeft 'ongestoord' beeld.


Slotconclusie?

We zijn best wel tevree met KPN tv.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden