Intensieve Nederlandse lobby voor Russisch gas

Op het Internationale Energie Forum in Rome zet Nederland alles op alles om contracten voor gaswinning in de Siberische permafrost in de wacht te slepen.

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Het is vriendjes maken geblazen op het Internationale Energie Forum in Rome. In de agenda van minister van der Hoeven van Economische Zaken staan gesprekken genoteerd met onder anderen de Noren, de Britten, de Saoedi’s en de Algerijnen. Nederland is druk aan het onderhandelen over nieuwe gasbronnen, als straks de eigen voorraden opraken. Tegelijkertijd moeten de banden met de afnemers, onder wie de Duitsers en de Fransen, worden onderhouden.

Maar het belangrijkste doelwit voor de charmes van de Nederlandse afvaardiging zijn zonder twijfel de Russen. Het Nederlandse bedrijfsleven wil dolgraag een graantje meepikken van de gaswinning in Jamal, een schiereiland in Noord-Rusland. Over een paar jaar zal de productie van aardgas onder het Siberische permafrost grootschalig op gang komen. ¿Dé toekomstige gas- en olieprovincie van Rusland’, zegt Gertjan Lankhorst van gasbedrijf Gasterra.

Onder Jamal ligt ongeveer vijftig keer de volledige Russische jaarproductie aan aardgas. Er is in de komende decennia naar schatting 600 miljard euro’s nodig om gaswinning mogelijk te maken. Er moeten pijpleidingen worden aangelegd, vliegvelden, en wegen. Dat de velden in arctisch gebied liggen, in een extreem milieugevoelige omgeving, maakt het project er niet simpeler op.

Samen met bedrijven als oliegigant Shell, baggeraar Boskalis en ingenieursbureau Royal Haskoning heeft Gasterra een samenwerkingsverband opgericht, om mee te dingen naar de grootschalige investeringen die in Jamal nodig zullen zijn. ‘De Karazee, waar Jamal in ligt, lijkt een beetje op de Noordzee’, zegt Lankhorst. ‘Niet te diep, met een drassige bodem. Nederlandse bedrijven hebben bewezen dat ze daar goed mee uit de voeten kunnen.’

Een voet tussen de deur krijgen vergt het uiterste van de Nederlandse energiediplomatie. Ook de Noren, de Fransen en partijen uit de Verenigde Staten hebben hun oog op het schiereiland laten vallen. Verder is het zaak om Gazprom niet voor het hoofd te stoten. De Russische gasgigant zal als hoofdaannemer van de nieuwe projecten optreden.

Nederland probeert het met een gelegenheidscombinatie van bedrijfsleven en overheid. Toen minister-president Balkenende in november Moskou bezocht, reisde Bernard Wientjes van bedrijvenclub VNO-NCW met hem mee. De ontginning van de gasvelden stond prominent op het programma bij hun besprekingen met president Poetin.

Van der Hoeven had in Rome een nieuw succesje te melden in de langdurige dans om de Russische gascontracten. Premier Viktor Zoebkov heeft een uitnodiging van Balkenende aangenomen om Nederland te bezoeken. Hij komt volgende week. Lankhorst van Gasterra mag hem dan nog eens uitleggen waarom de Nederlandse bedrijven een rol moet krijgen bij de ontginning van de Jamal-velden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden