Intensieve aanpak mensensmokkel binnen Koninkrijk

ORANJESTAD (ANP) - Nederland, Aruba en de Nederlandse Antillen gaan nauwer samenwerken in de strijd tegen mensensmokkel. Dat meldde het ministerie van Justitie dinsdag. De landen maken onder meer afspraken over de uitwisseling van informatie, diensten en expertise om deze vorm van zware criminaliteit aan te pakken.

Dat is de uitkomst van de eerste dag van een minitop over mensenhandel en mensensmokkel die plaatsvindt op Aruba. Het overleg wordt onder anderen bijgewoond door de ministers van Justitie van de drie landen. De intensievere samenwerking moet er toe leiden dat illegale praktijken sneller worden opgespoord. Zo zullen de drie landen analyses op het gebied van mensenhandel opstellen en met elkaar delen.

De onderzoekers willen de criminelen zo zwaar mogelijk treffen door geld afkomstig van witwaspraktijken in beslag te nemen. ,,Deze aanpak is erop gericht om de criminele activiteiten zo onaantrekkelijk mogelijk te maken'', stelt het ministerie van Justitie in een verklaring.

Versterking

Op de tweedaagse conferentie, die dinsdag wordt afgerond, bespreken vertegenwoordigers van de ministeries van Justitie, de Koninklijke Marechaussee, het Openbaar Ministerie, de politie en NGO's hoe de onderlinge samenwerking versterkt kan worden in de strijd tegen de smokkel en handel in mensen en de illegale immigratie binnen het Koninkrijk.

De partijen spraken ook af dat er meer prioriteit wordt gegeven aan de hulpverlening aan en bescherming van slachtoffers van mensenhandel en aan de preventie hiervan. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door het opzetten van voorlichtingscampagnes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden