Intense ontlading na zeven jaar droogte

Zeven jaar heeft PSV moeten wachten op de landstitel en de ontlading in het Philips Stadion was dan ook intens, toen aanvoerder Georginio Wijnaldum zaterdagavond de schaal toonde aan de verrukte aanhang. Na de 4-1 zege op Heerenveen is PSV met 79 punten uit 31 duels niet meer te achterhalen door Ajax.

null Beeld anp
Beeld anp

Het duel van de hunkering was de perfecte samenvatting van een seizoen, waarin PSV sinds de bevrijdende zege in de Arena op Ajax de regie heeft bepaald. De toon voor de 22ste landstitel voor PSV werd al gezet, toen technisch directeur Marcel Brands de sterspelers Memphis Depay en Georginio Wijnaldum wist te verleiden om in elk geval dit seizoen in Eindhoven te blijven. Een belangrijk signaal, aldus de in juli aangetreden directeur Toon Gerbrands.

Hoofdprijs
De kans is groot dat Depay en Wijnaldum deze zomer alsnog hun droomtransfer realiseren. Maar ze vertrekken wel door de voordeur met een hoofdprijs op hun cv. Depay is met 20 doelpunten topscorer van PSV, maar hij wordt op de hielen gezeten door de ook zaterdagavond weer trefzekere spits Luuk de Jong. Met twee aankopen heeft technisch directeur Marcel Brands het verschil bepaald met het onttroonde Ajax.

De van Valencia overgekomen Andres Guardado belichaamde alles wat PSV de afgelopen jaren tekort kwam. De Mexicaanse international was meer dan het oliemannetje van PSV, die de gaatjes dicht liep. Guardado was de stofzuiger, die plooien gladstreek. De strijder op het middenveld, die na balverlies meteen de tegenstander opjoeg. De linksbenige vormgever was tevens de ideale verbindingsspeler, zoals coach Cocu in zijn gloriejaren. Ajax haalde Zimling, PSV Guardado; het was meer dan een symbolisch onderscheid.

Wijnaldum bleek een bezielende aanvoerder en de gids, die PSV bij de hand nam. `Gini' speelde met de jeugdige onbevangenheid, die hem reeds kenmerkte bij zijn debuut op 16-jarige leeftijd voor Feyenoord. Wijnaldum stond model voor de teamgeest bij PSV.

Terecht noemde coach Cocu ook het aantrekken van Luuk de Jong een cruciale factor in de kampioensrace van PSV. Zijn terugkeer in de eredivisie na een mislukt verblijf in Duitsland en Engeland leek een stap terug. De jongere broer van oud-Ajacied Siem de Jong kende een aarzelende start in Eindhoven. Maar als snel manifesteerde hij zich als het `meevoetballende' aanspeelpunt, dat PSV node had gemist.

null Beeld anp
Beeld anp

Tussengerecht van Depay
De onvermoeibare De Jong fungeerde geregeld als de architect en het eindstadion van de aanvalspatronen bij PSV. Bij de 4-1 van Narsingh in de slotfase was De Jong de aangever. Depay was bij PSV de man van de magische acties, zoals met zijn heerlijke trap tegen Heerenveen. De bal lag weliswaar recht voor het doel, maar met zijn rechtervoet produceerde Depay een messcherpe curve waardoor keeper Nordfelt de bal slechts langs zich heen hoorde suizen: 2-0.

Depay verzorgde het verfijnde tussengerecht na twee even fraaie als zakelijke doelpunten van De Jong. Het was in het eenzijdige duel met Heerenveen een mooie tweestrijd tussen de aanvallers van PSV. De Jong kopte al na drie minuten knap raak op aangeven van Narsingh. In de 41ste minuut knikte De Jong opnieuw raak met het hoofd. Dit keer was de assist van linksback Jetro Willems, die ook tijdens het kampioensgala zijn perfecte traptechniek demonstreerde.

Willems zwiepte de bal nauwkeurig voor het doel, De Jong werd door de verdedigers van Heerenveen geen strobreed in de weg gelegd: 3-1. Zo voerde De Jong zijn totaal op naar 19 goals, een minder dan Depay. Heerenveen waande zich nog even meer dan een nederige gast op het kampioensfeest, toen rechtsback Marto de buitenspelval omzeilde en middenvelder Joey van de Berg een leeg doel voor zich had: 2-1.

Smetjes
De defensie is zeker niet de sterkste linie bij PSV. Doelman Zoet miste geen minuut in de eredivisie, maar hij wisselde knappe reflexen te vaak af met pijnlijke fouten. Rechtsback Joshua Brenet was wederom een kwetsbare stand-in voor de geblesseerde Arias. Nadat Brenet was gedold door de linksvoetige Heerenveen-aanvaller Sam Larsson moest hij zich laten vervangen door Abel Tamata.

Het centrale duo Jeffrey Bruma en Karim Rekik beleefde een metamorfose in vergelijking met vorig seizoen. Toch zullen de in Engeland gevormde verdedigers zich nog meedogenlozer moeten opstellen in de persoonlijke duels wil PSV in de Champions League meer dan een muurbloempje zijn. Europees werd PSV dit seizoen te licht bevonden door de Russische grootmacht Zenit. St Petersburg na twee eerdere nederlagen in de groepsfase van de Europa League tegen Dinamo Moskou.

Dit jaar verloor PSV in het Philips Station onverdiend van Ajax, maar werd de ploeg in de Kuip weggeblazen door Feyenoord. Het waren smetjes op een glorieus seizoen, waarin PSV de diepgeworstelde frustraties na zeven donkere jaren eindelijk van zich afspeelde. En konden de spelers zich laten huldigen in speciale shirts met rugnummer 22.

Lees hieronder het liveblog terug dat Volkskrant.nl bijhield tijdens de kampioenswedstrijd van PSV.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp


21.46 uur - Van der Kuijlen
Na een kort feestje op het veld zijn de spelers even in de catacomben. Daarna zullen ze terugkeren op het veld en krijgen ze de schaal uitgereikt uit handen van clubicoon Willy van der Kuijlen.


21.35 uur - PSV IS LANDSKAMPIOEN
Gözübüyük fluit voor het einde van de wedstrijd. PSV pakt de 22ste landstitel in de clubhistorie.

21.30 uur - PSV maakt het af
Heerenveen mist via Slagveer een grote kans, waarna PSV besluit zijn wapen in te zetten waarmee het al het hele seizoen succes heeft: de vlijmscherpe counter. De Jong bedient Narsingh, die koelbloedig afmaakt. Het staat nu 4-1. Bert van Oostveen loopt met de schaal door de catacomben.


21.14 uur - Weinig actie
Bij de PSV-spelers lijkt het besef er te komen dat de landstitel nog slechts een kwestie van minuten is. Er is nog een kwartier officieel te spelen. Er gebeurt daarom nog maar weinig op het veld in Eindhoven. Ook Heerenveen lijkt het wel te geloven. Vanaf de tribunes klinkt voortdurend 'Ga staan voor de kampioen'.


20.48 uur - Tweede helft begonnen
Er is afgetrapt voor de tweede helft in Eindhoven.Over ruim drie kwartier kan het kampioensfeest losbarsten. Tenzij Heerenveen voor een wonder gaat zorgen.

null Beeld anp
Beeld anp


20.32 uur - Rust
Scheidsrechter Gözübüyük fluit voor rust. PSV lijkt probleemloos op de 22ste landstitel af te koersen. De club domineert de wedstrijd tegen Heerenveen, op één moment van onoplettendheid na. Het staat 3-1.

De rust biedt aanleiding een ludiek moment in aanloop naar het kampioensduel uit te lichten. PSV-fans waren namelijk er niet gerust op dat de titel vandaag zou worden gepakt, zo bleek na een grap van Heerenveen-middenvelder Joey van den Berg. Van den Berg zei dat Heerenveen voor 'tien kratten bier' PSV wel zou willen laten winnen. Een paar uur later stonden er twintig Bavaria-kratten (twaalf flesjes per krat) in Friesland. Twee supporters stapten meteen in de auto toen ze lucht kregen van de uitlatingen van Van den Berg.

De omkooppoging was overigens zonder succes, want vandaag liet Heerenveen via Twitter weten dat Ajax - de enige overgebleven titelconcurrent van PSV - een vrachtwagen vol Amstel-kratten naar het Abe Lenstra had gestuurd. PSV zal dus toch echt op eigen kracht kampioen moeten worden, vanavond. Dat lijkt geen probleem te worden.

Luuk de Jong viert de 1-0 tegen Heerenveen. Beeld anp
Luuk de Jong viert de 1-0 tegen Heerenveen.Beeld anp


20.25 uur - De Jong zet PSV op 3-1

PSV heeft weer de marge van twee doelpunten terug. Luuk de Jong kopt voor de tweede keer deze wedstrijd vogelvrij een bal goed binnen. Nu vanuit een corner.

null Beeld anp
Beeld anp


20.11 uur - Heerenveen doet wat terug
De plastic kampioensschaaltjes kunnen weer even onder de stoelen in Eindhoven. Heerenveen geeft zich niet gewonnen en doet wat terug via Joey van den Berg. De PSV-verdediging staat te slapen tijdens een dieptepass van Heerenveen. De middenvelder mag een lage voorzet vanaf de rechterkant van dichtbij binnenwerken.


20.08 uur - Depay scoort
PSV is de eerste ruim twintig minuten heer en meester in het Philips stadion. Het was wachten op de tweede goal, en die komt er ook na 22 minuten. Memphis Depay schiet een vrije trap feilloos en prachtig binnen.

Depay viert de 2-0. Beeld anp
Depay viert de 2-0.Beeld anp


19.47 uur - Droomstart
Er zijn amper drie minuten gespeeld, of PSV staat al op voorsprong. Luuk de Jong kopt in alle vrijheid een voorzet vanaf de rechterkant van Narsingh tegendraads binnen.

Het is de achttiende goal van De Jong dit seizoen.

De Jong juicht na zijn doelpunt. Beeld anp
De Jong juicht na zijn doelpunt.Beeld anp


19.45 uur - Aftrap
PSV en Heerenveen hebben afgetrapt in het Philips stadion. Over een kleine twee uur is bekend of Ajax vanavond officieel is onttroond als landkampioen. De schaal is in ieder geval al wel in Eindhoven:

KNVB-directeur Bert van Oostveen toont de schaal bij aankomst in Eindhoven. Beeld anp
KNVB-directeur Bert van Oostveen toont de schaal bij aankomst in Eindhoven.Beeld anp


19.30 uur - Gözübüyük
Over een kwartier fluit scheidsrechter Serdar Gözübüyük voor de aftrap van het mogelijke kampioensduel van PSV. Dat Gözübüyük vanavond in het Philips-stadion op gras staat, was nog even de vraag. De arbiter werd vandaag via een artikel in de Volkskrant in verband gebracht met matchfixing. Zijn naam wordt genoemd in een grote Duitse strafzaak rond het manipuleren van wedstrijden.

De scheidsrechter liet zelf al weten niets met de zaak te maken te hebben en spreekt alle beschuldigingen tegen. Ook voetbalbond KNVB zegt volledig achter de scheidsrechter te staan en heeft niet overwogen Gözübüyük van PSV - Heerenveen te halen.

Lees hier het gehele artikel.

Serdar Gözübüyük. Beeld anp
Serdar Gözübüyük.Beeld anp


19.12 uur - Opstellingen

De opstellingen van zowel PSV als Heerenveen zijn binnen. PSV-trainer Phillip Cocu heeft op de langdurig geblesseerde Santiago Arias na alle basisspelers tot zijn beschikking. Hij begint daarom ook met zijn vertrouwde opstelling: Zoet; Brenet, Bruma, Rekik, Willems; Wijnaldum, Guardado, Maher; Narsingh, De Jong en Depay.

De Mexicaan Guardado krijgt zelfs steun vanuit zijn thuisland. Het Twitteraccount van de Mexicaanse ploeg wenst hem succes.

Bij Heerenveen is doelman Kristoffer Nordfeldt ondanks rugklachten fit genoeg om te starten. Centraal achterin wordt de geblesseerde Joost van Aken (hamstring) vervangen door Kenny Otigba. De opstelling: Nordfeldt; Marzo, Otigba, St. Juste, Van Anholt; Thern, De Roon, Van den Berg; Slagveer, Uth en Larsson.

PSV-fans in Eindhoven voor aanvang van de wedstrijd tegen Heerenveen. Beeld anp
PSV-fans in Eindhoven voor aanvang van de wedstrijd tegen Heerenveen.Beeld anp
PSV-fans tijdens de wedstrijd tegen PEC, vorige week. Beeld anp
PSV-fans tijdens de wedstrijd tegen PEC, vorige week.Beeld anp

19.00 uur - Eindhoven is er klaar voor
Niemand lijkt er nog aan te twijfelen in Eindhoven: PSV wordt vanavond landskampioen.

Op het Stadhuisplein is het podium voor de huldiging al opgebouwd. In de binnenstad lopen de hele dag mensen met PSV-shirts. Zij zijn al begonnen aan het feestje dat, mocht PSV kampioen worden, tot diep in de nacht zal doorgaan.

PSV-fans bij het stadion, vanavond. Beeld anp
PSV-fans bij het stadion, vanavond.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden