Intellectuelen in debat over toekomst Australië

Sydney Duizend knappe Australische koppen praten dit weekeinde in de hoofdstad Canberra over hoe Australië er in 2020 moet uitzien....

De regering heeft de ‘slimste en de beste’ hersens van het land uitgenodigd om twee dagen in het parlementsgebouw te komen praten. De slimmeriken moeten met radicale voorstellen komen voor de grote vraagstukken van de 21ste eeuw, zoals klimaatverandering, gezondheidszorg, aboriginals, veiligheid en de plaats van Australië in de wereld.

De ‘2020-top’ is een initiatief van de nieuwe sociaal-democratische premier Kevin Rudd. ‘De regering heeft niet het monopoly op wijsheid’, zei hij bij de presentatie van het idee. De rechtse oppositie denkt dat nogal wat sociaal-democraten dit weekeinde in Canberra zullen doorbrengen.

Het hele land kan meekijken en luisteren naar de grootscheepse brainstormsessie, die wordt uitgezonden door de staatsomroep ABC. Ook hebben duizenden Australiërs via een website hun ideeën ingestuurd.

Om de intellectuelen-jamboree een beetje in goede banen te leiden, worden de duizend mannen en vrouwen opgesplitst in tien groepen van honderd personen. In de groepen wordt gesproken over een bepaald thema. Hoe de lijst van de duizend gelukkigen tot stand is gekomen, is een beetje duister. Iedereen kon namen insturen. Iets dat zo massaal werd gedaan dat de mogelijkheid daarvoor voortijdig werd afgesloten.

Volgens Glyn Davis, een van de voorzitters van de 2020-top, de vice-rector magnificus van de Melbourne University, is Australië het eerste land ter wereld dat op deze schaal nieuwe ideeën voor de toekomst verzamelt.

Davis heeft ervaring met het doorvoeren van ingrijpende wijzigingen. Hij hervormde de Melbourne University en maakte deel uit van een comité dat van Australië een republiek wil maken. Dit voornemen is nog steeds niet uitgevoerd, maar zal zonder twijfel dit weekeinde als aanbeveling naar voren komen.

In de aanloop naar de marathondiscussie kwamen velen al met voorstellen op de proppen. Premier Rudd opperde dat er veel moet verbeterd aan kinderopvang. Hij vindt dat alle kinderen bij één instantie terecht moeten kunnen voor zorg. De aboriginalvertegenwoordigers vroegen om het instellen van een raad.

Helemaal vlekkeloos zijn de voorbereidingen niet verlopen. Alle tien werkgroepen hebben een eigen voorzitter. Die posten waren verdeeld over negen mannen en slechts één vrouw, de filmactrice Cate Blanchett, die zich buigt over kunst.

Geconfronteerd met de kritiek, besloot de organisatie op het laatste moment een tweede vrouwelijke voorzitter aan te wijzen voor de werkgroep autochtone bevolking. ‘Bovendien’, verzekert de organisatie, ‘is van de duizend genodigden 51 procent vrouw.’

Marc van den Broek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden