Intel poetst beschadigde imago op

Wall Street, de computerindustrie en duizenden klanten hebben woensdag positief gereageerd op de openbare verontschuldigingen van Intel Corporation en het aanbod iedere verkochte Pentium-chip te vervangen met een foutloze uitvoering....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Terwijl in New York het aandeel Intel zich verder herstelde, constateerden Microprocessor Report en PC Magazine dat voor Intel de public relationscrisis over de micro-processor met een foutje grotendeels achter de rug is. Voor de vele kopers van de nieuwste generatie personal computers was de koerswijziging van Intel alleen maar een extra aanmoediging. De crisis over het geheugen van de Pentium-pc's blijkt vier van de tien Amerikaanse pc-kopers volledig te zijn ontgaan en de grote merken - Compaq, AST, Packard Bell en Dell - hebben in oktober en november in verkoopcijfers niets gemerkt van de opwinding.

'Zij hebben in Santa Clara eindelijk de boodschap begrepen. Zij hebben nu in de gaten dat met het succes Intel van karakter is veranderd. Het is niet langer uitsluitend een onderneming van ingenieurs en technici; zij moeten rekening houden met de markt, met het gedrag van consumenten en met beeldvorming', aldus Michael Slater van Microprocessor Report.

'Ik geloof de ingenieurs van Intel direct dat het om een relatief onbelangrijk technisch probleem gaat, waar de meeste gebruikers geen enkele hinder van ondervinden. Maar het technische probleem is ook niet het probleem, het gaat om het beschadigde imago van een kwaliteitsprodukt. Zij weten bij Intels alles van siliconen-chips en computers, maar weinig van marketing en public relations', meent Slater.

Andrew Grove, president-directeur van Intel Corporation erkende dat gisteren met zoveel woorden. 'Ik had de omvang van het probleem niet goed in de gaten en tot op het laatst begreep ik niet wat het bezwaar tegen ons beleid was', bekende Grove, een ingenieur, gisteren. Illustratief was dat Grove in de afgelopen weken voor het eerst in zijn carrière contact heeft gehad met de grote verkoopketens als CompUsa, Best Buy en Circuit City. 'Ik heb mij altijd opgesteld als een maker van chips en nooit als een verkoper van computers'.

In open brieven in de kranten en deemoedige tv-interviews op televisie en radio heeft president-directeur Andrew Grove van Intel Corporation zijn 'oprechte verontschuldigingen' aangeboden aan de 'PC-gemeenschap' in Amerika. 'Het spijt mij zeer dat wij de indruk hebben gewekt arrogant en harteloos te zijn', aldus Grove, die aan hoofd staat van de grootste chip-fabrikant ter wereld.

Nadat professor Thomas Nicely ontdekte dat de Pentium-chip bepaalde zeer gecompliceerde berekeningen niet vlekkeloos uitvoerde, erkende Intel dat in de microprocessor een haardunne transitor ontbrak. Maar het concern vond de fout te klein om de 2,2 miljoen verkochte chips te vervangen. Alleen degenen, die konden aantonen dat zij in de problemen waren gekomen konden de chip inruilen. Grove werd gesterkt in de juistheid van zijn beleid door de berichten van de computerfabrikanten en de verkoopketens. Ook uit eigen belang bagatellisseerde deze bedrijven het probleem met de chip en de kopers bleven komen. Daarbij kwam dat het probleem in de computers voor het midden- en kleinbedrijf al was opgelost.

Onder gevorderde pc-gebruikers, het bedrijfsleven en op Internet ontstond een storm van verontwaardiging en Wall Street reageerde negatief. Voor Intel verdiepte de crisis zich pas toen IBM aankondigde de verscheping van computers met Pentium-chips te staken. Intel werd overstelpt met telefoontjes, faxen en electronische boodschappen. Na de bekendmaking van IBM raakte het telefoonverkeer aan de westkust zelfs geblokkeerd.

Grove vertelde gisteren in de Amerikaanse media dat hij pas echt wakker werd toen professor Nicely het afgelopen weekend op de opiniepagina van The San Francisco Examiner schreef dat hij zijn studenten zou ontraden Pentium-computers te gebruiken vanwege hun onbetrouwbaarheid. Dat advies raakte Grove naar eigen zeggen diep, omdat hij als wetenschapper gewend is perfectie na te streven.

Onder druk van Wall Street, zijn mededirecteuren en de Raad van Bestuur van Intel ging Grove vorige week maandag door de bocht en besloot hij zijn excuses aan te bieden en aan iedere bezitter van een Pentium-computer gratis vervanging aan te bieden. De kosten van deze operatie kunnen de kwartaalwinst van 650 miljoen dollar wegvagen, maar Intel verwacht dat het zo'n vaart niet zal lopen. Zij verwachten tussen 50 en 300 miljoen dollar aan de vervangingsoperatie te zullen uitgeven. Met een dergelijke kwartaalwinst en een vermoedelijke jaarwinst van 2,6 miljard dollar is dat voor Intel geen onoverkomelijk probleem. Dat neemt niet weg dat de bekende rode of blauwe sticker 'Intel Inside' iets van zijn glans heeft verloren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden