Intel en ASML doen goede zaken

Alsof de grootste bakker ter wereld zich inkoopt bij de grootste fabrikant van broodovens en meebetaalt aan verdere ontwikkeling van nieuwe ovens. Zo moet de overeenkomst worden gezien die de Amerikaanse chipmaker Intel en de Nederlandse chipmachinemaker ASML maandagavond laat bekend maakten.

AMSTERDAM - De overeenkomst die de twee partijen met elkaar hebben gesloten, bepaalt dat Intel 15 procent van ASML in handen krijgt tegen betaling van 2,5 miljard euro. Dat geld wordt in zijn geheel uitbetaald aan bestaande aandeelhouders. De Amerikaanse chipmaker verplicht zich tevens in de komende vijf jaar 829 miljoen euro te investeren in ASML.


Het bedrijf uit Veldhoven steekt dat geld in het verder ontwikkelen van zijn nieuwste generatie lithografiemachines die gebruik maken van zogeheten EUV-technologie. Deze nieuwe apparaten werken nog nauwkeuriger dan hun voorgangers, zodat de chips die ermee worden gemaakt meer kunnen dan oudere generaties chips.


De markt vraagt om dat soort chips, omdat de smartphones en tablets waarin ze voornamelijk worden gebruikt steeds meer moeten kunnen en steeds sneller moeten werken. Het geld van Intel wordt daarnaast gebruikt om de ontwikkeling van de 450 millimeter wafertechnologie te versnellen. Chips worden nu gemaakt op siliciumschijven met een doorsnee van 300 millimeter. Bij een vergroting van die schijven tot 450 millimeter passen er meer chips op één schijf. Dat levert een forse kostenbesparing op.


De investeringen die nodig zijn voor deze ontwikkelingen, zijn zo hoog dat ASML het benodigde geld moeilijk in zijn eentje kan ophoesten. Analist Dan Hutcheson van VLSI Research stelde in de Wall Street Journal dat bedrijven in de chipbranche steeds meer moeite hebben om nieuw geld op te halen via bijvoorbeeld de verkoop van aandelen. 'Wat we hier zien is echt een nieuw financieringsmodel voor de hele industrie', aldus Hutcheson.


ASML laat weten dat het ook met andere klanten praat over mogelijke samenwerking. Er zou gesproken worden met de Zuid-Koreaanse chipfabrikant Samsung en het Taiwanese TSMC, beide grote klanten van ASML. Volgens een woordvoerder van ASML heeft het bedrijf vooral interesse in geld dat kan worden geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. 'Een aandeel in ASML is geen harde eis van ons, maar uit het oog van risicospreiding is het uiteraard wel prettig.'


Financieel topman van ASML Peter Wennink liet weten dat hij maximaal 25 procent van alle aandelen van zijn bedrijf aan zijn klanten wil verkopen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden