Integriteitsverklaring omstreden binnen VVD

VVD-bestuurders moeten voortaan een integriteitsverklaring ondertekenen. Ook is er een permanente commissie ingesteld die zich met integriteitskwesties in de partij bezighoudt. Bij opleidingen zal aandacht worden geschonken aan integriteit en kandidaat-politici moeten een vragenlijst invullen om hun risicoprofiel over integriteit te kunnen beoordelen.

Voorzitter Benk Korthals tijdens de tweede dag van het VVD-congres. Beeld anp
Voorzitter Benk Korthals tijdens de tweede dag van het VVD-congres.Beeld anp

Dat is de uitkomst van een VVD-congres in Maarssen zaterdag. Het pakket integriteitsmaatregelen werd daar op tafel gelegd door partijvoorzitter Benk Korthals. Er werd niet over gestemd, hoewel veel VVD'ers lieten blijken moeite te hebben met het opleggen van nieuwe regels.

Zo zei Victor Cillekens, voorzitter van de VVD-afdeling Roermond: 'Integer ben je of je bent het niet. Extra regels voegen daar niets aan toe.'

Jos van Rey
Cillekens wilde niets kwijt over de kwestie rond de omstreden Roermondse wethouder Jos van Rey, de belangrijkste aanleiding voor de integriteitsdiscussie in de VVD. Wel wees hij erop dat Europese regels bepalen dat iemand zich kandidaat mag stellen voor publieke functies zolang hij of zij niet is veroordeeld.

Van Rey werd onlangs door de afdeling Roermond van de VVD van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen gehaald onder druk van het hoofdbestuur. Hij wordt verdacht van corruptie, maar er is nog geen aanklacht tegen hem ingediend.

Een kleine groep VVD'ers wilde bestuurders al kunnen royeren als ze alleen nog maar verdacht worden van ernstige feiten, maar hun motie kreeg op het congres maar weinig stemmen.

Regeerakkoord
Het VVD-congres wees verder een voorstel van het hoofdbestuur af om leden via discussies meer te betrekken bij de totstandkoming van een regeerakkoord. Een motie waarin stond dat dit niet nodig is, haalde een meerderheid.

Een poging om Europarlementariër Toine Manders nog een extra termijn te gunnen, hoewel hij er al het maximum van drie op heeft zitten, haalde het niet. Een motie daarover bleek te laat ingediend.
Partijvoorzitter Korthals hield tijdens het congres een pleidooi om een kiesdrempel in te voeren van 'minstens' 2 procent. Dat zou ertoe leiden dat er minder partijen in de Tweede Kamer komen. De Kamer kan dan efficiënter opereren.

VVD-bestuurders moeten voortaan een integriteitsverklaring ondertekenen. Ook is er een permanente commissie ingesteld die zich met integriteitskwesties in de partij bezighoudt. Bij opleidingen zal aandacht worden geschonken aan integriteit en kandidaat-politici moeten een vragenlijst invullen om hun risicoprofiel over integriteit te kunnen beoordelen. Beeld anp
VVD-bestuurders moeten voortaan een integriteitsverklaring ondertekenen. Ook is er een permanente commissie ingesteld die zich met integriteitskwesties in de partij bezighoudt. Bij opleidingen zal aandacht worden geschonken aan integriteit en kandidaat-politici moeten een vragenlijst invullen om hun risicoprofiel over integriteit te kunnen beoordelen.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden