Integriteitstoets voor headshops en gokhallen

De overheid gaat mogelijk ook de integriteit controleren van eigenaren van headshops en gokhallen en van vastgoedhandelaren. Dat bleek donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer....

ANP

Bestuursorganen, zoals gemeenten en provincies, kunnen nu al de integriteit van ondernemers in vooral de horeca- en prostitutiebranche toetsen. Ze mogen dat doen op grond van de zogeheten wet-Bibob.

De wet moet de verwevenheid van boven- en onderwereld tegengaan en daarmee voorkomen dat de overheid onbedoeld criminele activiteiten, zoals het witwassen van crimineel geld, ondersteunt door het verlenen van vergunningen en subsidies. Vanuit de grote steden maar ook vanuit de Tweede Kamer klinkt de roep om de wet uit te breiden naar andere sectoren.

De ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) kondigden in het overleg aan dat ze onderzoeken of er voldoende reden is om dat te doen. Volgend voorjaar geven ze daarover uitsluitsel.

Ze kijken eerst naar de headshops, de speelautomatensector en dat deel van de vastgoedsector waar de overheid als private partij een pand koopt of verkoopt. Coffeeshops vallen al onder Bibob. Daarnaast wordt onderzocht of de wet kan gaan gelden voor uitzendbureaus en belwinkels of dat voor deze sectoren andere middelen kunnen worden ingezet om criminele activiteiten tegen te gaan.

Bestuursorganen kunnen de hulp van Bureau Bibob inroepen om de doopceel van ondernemers te lichten en vervolgens een vergunning of subsidie weigeren of intrekken. Vorig jaar kreeg het bureau 174 verzoeken voor een advies, ruim 81 procent meer dan in 2005. De aanvragen gingen bijna allemaal over vergunningen.

Bij 76 procent van de afgegeven adviezen was de conclusie dat er ernstig gevaar was dat de vergunning misbruikt zou kunnen worden om criminele activiteiten te ontplooien. Daarbij ging het behalve om zogeheten katvangers- en dekmantelconstructies ook om omvangrijke witwaspraktijken en ernstige fraudegevallen, zo blijkt uit het jaarverslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden