NIEUWSINTEGRITEITSONDERZOEK

Integriteitsonderzoek naar VVD-senator Duthler: mogelijke belangenverstrengeling

De VVD stelt een intern onderzoek in naar senator en ondernemer Anne-Wil Duthler. Dat gebeurt naar aanleiding van nieuwe berichten over mogelijke belangenverstrengeling. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Commissie Integriteit, waarvan voormalig fractieleider en oud-commissaris van de koning Willibrord van Beek waarnemend voorzitter is.

Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler (VVD).Beeld ANP

Dit bevestigt een VVD-woordvoerder desgevraagd. Onderzoeksplatform Follow The Money onthulde in september vorig jaar dat een van Duthlers bedrijven in 2013 een privacy-advies uitbracht aan het ministerie van Volksgezondheid over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dat was een wet waarover zij als senator zelf moest stemmen. Het advies was bij de wettekst gevoegd. De Leidse hoogleraar staatsrecht Wim Voermans zei toen dat een Kamerlid niet over een wet van de regering kan oordelen als hij of zij daar zelf bij betrokken is geweest.

Zakenblad Quote berichtte vorige maand dat Duthler en haar man tien bedrijven runnen op een en hetzelfde adres in het Haagse Statenkwartier. Die houden zich bezig met privacybescherming en zijn volgens het blad een lucratieve business. Duthler spreekt regelmatig over het onderwerp in de senaat, bijvoorbeeld over de meldplicht datalekken, en benadrukt dan het belang ervan. Het bedrijf Duthler Associates biedt allerlei oplossingen aan. Andere bedrijven geven cursussen en juridisch advies. Vorige week berichtte het blad bovendien dat een schuldeiser op een van de bedrijven beslag zou hebben gelegd.

De VVD laat via de woordvoerder weten: ‘Het artikel is aanleiding geweest voor Annemarie Jorritsma om de Commissie Integriteit te vragen de kwestie te bekijken. Er is inmiddels een spanningsvol beeld ontstaan over de scheiding tussen het senatorschap voor de VVD en de bedrijfsvoering van haar bedrijven. Dat willen we graag helder krijgen.’

Jorritsma is fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer en lijsttrekker bij de komende verkiezingen. Nu al staat vast dat Duthler eind mei niet zal terugkeren in de senaat, waarvan zij sinds 2007 lid is. Zij staat niet op de kandidatenlijst. 

In een verklaring aan Nieuwsuur schrijft Duthler: ‘De teneur van alle insinuaties is dat ik schimmig zaken doe, mensen intimideer, dubbele petten op heb en dat mijn vingerafdrukken overal staan. Dit is zeer beschadigend. Niet alleen vanuit persoonlijk en zakelijk oogpunt, maar ook voor de VVD en het vertrouwen dat kiezers hebben in de politiek. Het is opmerkelijk dat het artikel gepubliceerd wordt precies in het weekend voor de Provinciale Statenverkiezingen.’

De VVD neemt afstand van de laatste zin uit die verklaring. De Commissie Integriteit deed eerder onderzoek naar zakelijke gedragingen van toenmalig partijvoorzitter Henry Keizer, die aan het hoofd stond van een onderneming in crematoria en uitvaartbedrijven. Het leidde in 2017 tot zijn aftreden. Uit de zesde Politieke Integriteits Index, die de Volkskrant in januari publiceerde, bleek dat de VVD de partij is met de meeste en ernstigste integriteitsaffaires.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden