Nieuws

Integriteitsaffaire kost ook Limburgse burgemeester de kop

De Limburgse integriteitsaffaire rond oud-gedeputeerde Herman Vrehen heeft een nieuw slachtoffer gemaakt: burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten heeft dinsdagavond in de gemeenteraad zijn vertrek bekendgemaakt.

Burgemeester Dieudonn Akkermans van Eijsden-Margraten heeft besloten op te stappen.  Beeld Hollandse Hoogte / Novum RegioFoto
Burgemeester Dieudonn Akkermans van Eijsden-Margraten heeft besloten op te stappen.Beeld Hollandse Hoogte / Novum RegioFoto

‘Als bruggenbouwer en boegbeeld zit ik in een onmogelijke spagaat waarin geen ruimte is voor zelfreflectie en waarheidsvinding. Maar het ambt is groter dan de persoon’, zei de burgemeester, die net als Vrehen van CDA-huize was.

Akkermans was voorzitter van de raad van toezicht van de stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen), die Vrehen had ingehuurd als directeur. Uit onderzoek van NRC blijkt dat Akkermans een belangrijke rol lijkt te hebben gespeeld in de constructie die het Vrehen mogelijk maakte tonnen aan subsidiegelden door te sluizen naar eigen werkmaatschappen. Hij zou er als toezichthouder expliciet mee akkoord zijn gegaan dat de directeur zijn eigen werkbedrijven kon inzetten voor opdrachten.

Eerder stapten al alle Limburgse gedeputeerden en gouverneur Theo Bovens op vanwege de integriteitsaffaire. Sinds maandag is oud-minister Johan Remkes aangesteld als waarnemend gouverneur in Limburg. De zoektocht naar nieuwe gedeputeerden is net begonnen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken maakt zich ernstige zorgen over de bestuurscrisis in Limburg en sprak vrijdag met alle fractievoorzitters in Maastricht.

‘Het debat over IKL zit het debat over de toekomst van Eijsden-Margraten in de weg’, zei Akkermans dinsdagavond in de gemeenteraad. In een emotioneel betoog brak hij een lans voor de stichting IKL, die hij omschrijft als een belangrijke speler op het gebied van natuurontwikkeling.

‘Het beeld van vermeende belangenverstrengeling en zelfverrijking van onze voormalige directeur-bestuurder staat hier haaks op en is volstrekt onaanvaardbaar’, aldus Akkermans. Hij zei dat de raad van toezicht dit grondig laat onderzoeken door een forensisch accountant en zo nodig aangifte zal doen bij het Openbaar Ministerie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden