nieuwsIsabelle Diks

Integriteitsadviseur buigt zich over toeslag GroenLinks-Kamerlid

De integriteitsadviseur van de Tweede Kamer gaat bekijken of Kamerlid Isabelle Diks terecht aanspraak heeft gemaakt op een toeslag van ruim 24.000 euro netto per jaar. Diks kreeg dat omdat ze Leeuwarden als woonadres opgaf, maar bronnen melden aan HP/DeTijd dat ze in werkelijkheid al die tijd met haar man en hond in Den Haag woonde.

Frank Hendrickx
Isabelle Diks  Beeld ANP
Isabelle DiksBeeld ANP

In dat geval zou ze ‘slechts’ recht hebben gehad op zo'n 8.700 euro netto per jaar.

Het is voor het eerst dat de nieuwe integriteitsadviseur, die formeel pas op 1 januari aan de slag gaat, zich gaat buigen over het handelen van een Kamerlid. GroenLinks heeft om het advies gevraagd, omdat de partij het volgens een woordvoerder ‘belangrijk vindt dat er geen onduidelijkheid bestaat over de regels en de toepassing daarvan door Isabelle Diks’.

Diks heeft partijleider Jesse Klaver er eerder van op de hoogte gesteld dat ze haar tijd verdeelde tussen Leeuwarden en Den Haag, omdat ‘dagelijks heen en weer reizen onmogelijk bleek’. Speciaal voor Kamerleden die ver van het Binnenhof wonen is er de zogenoemde ‘verblijfskostenvergoeding’. Hoe verder weg iemand woont, hoe hoger de toeslag. De maximale vergoeding van ruim 24.000 euro netto per jaar is voor Kamerleden die op meer dan 150 kilometer afstand wonen.

Diks heeft na haar entree in maart 2017 in de Tweede Kamer een appartement in Den Haag gekocht. Haar woning in Leeuwarden stond al langer te koop. Het afgelopen weekend heeft Diks haar woonplaats opeens veranderd in Den Haag. Haar huis in Friesland is nu verkocht.

Commotie

GroenLinks zegt niet te weten hoeveel tijd Diks de afgelopen jaren doorbracht in Leeuwarden. Volgens de Wet basisregistratie moet het officiële adres de plek zijn waar iemand het merendeel van zijn tijd doorbrengt. Het is de vraag of Diks in haar geval niet Den Haag als woonplaats had moeten doorgeven. Dan zou de GroenLinkser duizenden euro’s te veel aan toeslagen hebben gekregen.

GroenLinks heeft nooit gecontroleerd of Kamerleden wel de goede adressen opgeven, hoewel er al eerder commotie was over de verblijfskostenvergoeding. Uit onderzoek van de Volkskrant bleek dat Dion Graus het adres van zijn moeder in Heerlen opgaf als officiële verblijfplaats, terwijl hij volgens meerdere bronnen met zijn toenmalige vrouw in Voorburg woonde. Ook hij ontving daardoor een veel hogere toeslag. Graus weigerde het geld terug te betalen. De Kamer kon niets ondernemen, omdat er geen voorwaarden aan de vergoeding zijn verbonden. Niemand controleert of het adres dat een Kamerlid opgeeft klopt. Dat is een taak van de gemeenten.

Forum-Kamerlid Theo Hiddema besloot destijds wel om zijn verblijfkosten terug te betalen. Hij had zijn adres in Maastricht opgegeven, terwijl hij in werkelijkheid vooral in Amsterdam woont. Hiddema was er naar eigen zeggen niet van op de hoogte dat hij daardoor een veel hogere toeslag kreeg.

Wachtgeld

GroenLinkser Diks raakte twee weken geleden ook al in opspraak, omdat de ex-wethouder uit Leeuwarden boven op haar Kamerlidsalaris van 115.000 euro ook nog eens wachtgeld ontving, zo bleek uit onderzoek van de Volkskrant. Op die manier hoogde ze haar inkomen op tot het niveau van haar oude wethouderssalaris. Diks heeft het wachtgeld inmiddels stopgezet en het reeds ontvangen geld teruggestort.

Ook de reiskostenvergoedingen voor Kamerleden leiden tot verwarring en verdeeldheid. Zo stortte VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vorige week ruim 10.000 euro aan reiskostenvergoedingen terug. Hij had naar eigen zeggen geen gebruik willen maken van die toeslag, omdat hij via de VVD al een auto met chauffeur heeft. Bij het stopzetten was er iets misgegaan. ‘Een stomme fout’, aldus Dijkhoff.

Andere Kamerleden interpreteren de toeslagenregelingen weer anders. Forum-leider Thierry Baudet heeft ook een auto met chauffeur van de partij, maar hij heeft besloten om de 4.900 euro netto per jaar aan reiskosten niet terug te betalen. Volgens de FvD’er maakt hij die kosten ‘echt wel’, ondanks de partijauto met chauffeur. Forum wil uit veiligheidsoverwegingen geen toelichting geven op de ‘reismethoden’ van Baudet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden