Integratietoets te moeilijk, of juist veel te gemakkelijk

De integratietoets voor immigranten die Nederlander willen worden, mist zijn doel. De toets is voor sommige migranten te hoog gegrepen en voor anderen juist veel te makkelijk. Hierdoor haken veel migranten die graag Nederlander willen worden af in plaats van te integreren.

Redactie
Twee migranten leggen in Den Haag de eed af voordat zij hun certificaat van Nederlanderschap ontvangen. Beeld ANP
Twee migranten leggen in Den Haag de eed af voordat zij hun certificaat van Nederlanderschap ontvangen.Beeld ANP

Die conclusie trekt juriste en promovenda aan de Radboud Universiteit Nijmegen Ricky van Oers, die onderzoek deed naar de toets. De invoering van de toets in 2003 heeft volgens Van Oers geleid tot een halvering van het aantal naturalisaties. In 2002 ontvingen nog 29.000 immigranten een paspoort. Twee jaar later waren dat er nog maar de helft en dat aantal is stabiel gebleven tot 2010.

Sommige migranten, zoals getraumatiseerde vluchtelingen, vrouwen in achterstandsposities, analfabeten en ouderen, zullen de toets nooit halen, zegt Van Oers. Dat heeft grote gevolgen voor ze: ze kunnen niet stemmen, en het zal meer moeite kosten een huis te kopen of een lening te krijgen voor een bedrijf.

Voor immigranten die al jaren in Nederland wonen, een baan hebben en hier zelfs kinderen hebben opgevoed, is de toets juist veel te simpel. Toch moeten ook zij om Nederlander te worden verplicht het examen afleggen en de kosten van de toets, 250 euro, ophoesten.

Belediging
'Velen vatten dit op als een belediging. Ze zijn al volledig geïntegreerd maar voelen zich door de regering niet serieus genomen als volwaardig burger', zegt Van Oers.

De juriste heeft ook inhoudelijke kritiek op de toets, namelijk op vragen over sociale omgangsvormen. Zo luidt een vraag 'Hoe kunt u het beste reageren op vrouwen die naar uw mening ongepast gekleed gaan?'. Volgens Van Oers bestaat op die vraag geen goed of fout antwoord, terwijl maar één antwoord goed gerekend wordt.

'Als je Nederlanders deze vraag zou stellen krijg je wel 10 verschillende antwoorden', stelt de juriste. Dat immigranten gedwongen worden hierop één antwoord te geven om het Nederlanderschap te verkrijgen noemt Van Oers onrechtvaardig. De juriste promoveert op 1 maart op het onderwerp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden