Integratieplicht geldt kennelijk niet voor ons

Nieuwkomers behoren zich de basale normen en de taal van het vestigingsland eigen te maken. Maar geldt deze norm ook voor expats? En zijn wij bereid in het buitenland te integreren?

Thomas von der Dunk

"Tegenover de plicht van de samenleving de nieuwkomer in staat te stellen aan de samenleving deel te nemen, staat het recht van diezelfde samenleving om van de immigrant te vragen een volwaardige plaats in de samenleving in te willen nemen". Aldus Marijke Linthorst (Forum, 10 september).

Dat betekent: aanvaarding van de basale normen van het land waarin men zich vestigt, en daaraan wordt dan vooral de bereidheid gekop­peld om zich ook de landstaal eigen te maken. Over het belang daarvan is, in het kader van de multiculturele illusie, te lang te lichtvaar­dig gedacht.

Vanzelfsprekendheid

Het is daarmee een volkomen juist uitgangspunt - alleen: de laatste eis wordt nu niet aan iedereen gesteld, en aan de eerste eis voldoen ook Nederlanders in den vreemde niet altijd. Hoezeer de bijkomende problemen van een andere orde mogen zijn: het aanpassingsprincipe blijkt aanmerke­lijk minder vanzelfspre­kend zodra de focus niet op moslims wordt gericht.

De taaleis: geldt die ook voor Amerikanen die zich hier langdurig als expats vestigen? Integendeel: dan moeten Nederlan­ders zich aanpassen en op het Engels overgaan. Ik weet van allochtone angelsaksische hooglera­ren die hier al decen­nia aan de universiteit werk­zaam zijn, maar nog steeds weigeren in de landstaal te doceren. Dan wordt stilzwij­gend geaccep­teerd, wat we bij Ara­bisch als schanda­lig zouden betitelen. Kennelijk bestaan er officieus vreemde talen van de eerste en de tweede rang.

Nederlanders buitengaats

En dan westerlingen buiten het Westen. Bolkestein, die vandaag een terechte tirade tegen de tweeslachtigheid van Tariq Rama­dan afsteekt, maakt altijd een stevig punt van die aanpassings­plicht. Maar hoe zat dat met hemzelf, al die jaren dat hij in Indonesië woonde? Verkeerde hij toen dagelijks als nieuwe Javaan onder de Javanen, of toch vooral in de eigen westerse Shell-enclave - precies zoals zijn koloniale voorgangers in Neder­lands-Indië ook al die eeuwen niet veel van assimilatie wilden weten? En heeft voorma­lig LPF-coryfee Bom­hoff, toen hij na zijn val als minister naar Bahrein uit­week, ginds ook meteen de veelwij­verij geprakti­seerd?

Met andere woorden: als wij buitengaats verkeren, bezondigen wij ons aan dezelfde onwil.

Nogmaals: de eis van Linthorst is terecht. Alleen moeten we niet vreemd opkijken als men elders op een gegeven moment dan ook enige wederkerig­heid verlangt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden