Integratie loopt juist lekker

De integratie is compleet mislukt, zegt VVD-lijsttrekker Zalm. Natasha Gerson vraagt zich af of zij dertig jaar in een droomwereld heeft geleefd....

Nieuwste statement van VVD-partijleider Zalm: De Integratie is Compleet Mislukt. De integratie. Niet integratie van, gevolgd door duidelijk gedefinieerde deelgebieden in een beperkt aantal wijken, nee, De Integratie als geheel zelf-definiërend ding.

De Integratie die nu al twee jaar alle andere issues naar de achtergrond gedrongen heeft, die Integratie dus, kent niet nog een aantal schoorvoetend toegegeven knelpunten meer, De Integratie is niet meer een zorgelijk punt, De Integratie is zelfs geen kwestie meer van helder beleid en voortvarende aanpak, De Integratie is niet een béétje, zelfs niet grotendééls mislukt, nee, hagelnieuw uitputtend onderzoek in de laatste drie maanden (men gaat er tenslotte van uit dat de leider van een fatsoenlijke partij zich baseert op degelijk empirisch onderzoek) moet hebben uitgewezen dat die helaas Compleet Mislukt is. et een schok realiseer ik me hiermee pas werkelijk wat er met mij aan de hand geweest is. Het is niet slechts zo dat ik als linkse halve zool de laatste dertig jaar met oogkleppen op gelopen heb, en me eigenlijk - in tegenstelling tot natuurlijk de voetbalsupporters en de onroerend goedmagnaten - nooit werkelijk met de intrinsieke problemen van de maatschappij heb beziggehouden, nee, het is veel erger met me gesteld.

Ik moet nu stilaan toch echt onder ogen zien dat ik de laatste dertig jaar in een totale comateuze hallucinatie heb doorgebracht. Afgaande op de informatie van zo'n respectabel persoon, die jarenlang deel uitmaakte van onze regering, nog wel op zo'n serieuze post als financiën, kan het niet anders dan dat ik alleen gedróómd heb dat er zich in mijn vriendenkring sinds school allerlei personen van verschillende herkomst bevinden. Dat er in mijn boekenkast allerlei nieuwe Nederlandse literatuur van allochtone schrijvers zou staan, dat er elke week wel een concert is van iets dat wereldmuziek heet. Dat de als mooiste vrouw ter wereld gecertificeerde, een Turkse Twentse zou kunnen zijn (als er al zoiets bestaat). Dat als je alle Surinamers een ATV-dag zou geven de hele ouderenzorg als een kaartenhuis in elkaar zou vallen. Nog veel gekker dan dat: dat we mijn beeldschoon peetdochtertje alleen etnisch zouden kunnen definiëren als een Punjabi Friezinnetje! Dat ik afgelopen zomer nog een week heb doorgebracht met een stel Berbers en dat ik dat als erg gezellig zou hebben ervaren! Dat ik tijdenlang werkneemster van een Ethiopische baas zou kunnen zijn geweest! Dat ik me onlangs nog rustig in mijn arm zou hebben laten prikken door een echte mohammedaanse, met hoofddoek, om mijn bloed te laten controleren! Dat zelfs onze kroonprins de ware niet in Nederland kon vinden maar iemand afkomstig van de andere kant van de aardbol gehuwd heeft! Dat ik ooit iets anders zou hebben gegeten in dit land dan boerenkool met rookworst en pitjeskaas op zondag!

Dat alles moet aan mijn totaal op hol geslagen fantasie ontsproten zijn. Bij god en alle wereldprofeten, ik wist niet dat ik het in me had. Ik hoop dat de wachtlijst van de Riagg niet te lang is, zodat ik snel, eventueel met behulp van de juiste medicatie, geholpen kan worden aan deze extreme dwaling van de realiteit. Als ik beter ben, verheug ik me er op weer eens een voetbalwedstrijd van Oranje te kunnen zien zoals die blijkbaar echt is, met louter blonde nazaten van Abe Lenstra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden