'Integere' bank wordt geteisterd door wanbeleid en hebzucht

De idealistische Co-operative bank zou eigenlijk het ethische en integere gezicht van de Britse bankenwereld moeten zijn, maar zij is al jaren het decor van hebzucht en wanbeleid.

LONDEN - Voor de tweede keer binnen korte tijd heeft de Co-op maandag de publicatie van de resultaten over 2013 uitgesteld. De nieuwe topman Niall Bookers verklaarde nog een paar dagen extra nodig te hebben om de boekhouding op orde te krijgen.

Eind maart had de bank, door Moody's opgezadeld met een junkrating, reeds paniek in de City veroorzaakt met het bericht dat er 400 miljoen pond (484 miljoen euro) nodig was om aan de financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Dat kwam boven op een injectie van 1,5 miljard pond (1,8 miljard euro) die een jaar geleden was toegediend.

Ethisch bankieren is altijd het uitgangspunt geweest van de 142 jaar oude instelling. Dat beleid is gebaseerd op de principes van de Co-op-beweging, in 1844 opgericht door wevers en andere ambachtslieden uit Rochdale. De Rochdale Pioneers wilden een vuist maken tegen de uitbuiting die gepaard ging met de industriële revolutie. Tot op heden onderhoudt de Co-op nauwe banden met de Labour Partij.

De teloorgang van deze 'goede bank' begon vijf jaar geleden toen de Co-op zich als een 'gewone bank' ging profileren. Onder leiding van topman David Anderson fuseerde zij met Britannia, zonder te weten dat die hypotheekbank vol rommelhypotheken zat. Het leverde Anderson een bonus op en, bij zijn vertrek, een gouden handdruk. Later bleek dat hij de bank, die 6,5 miljoen klanten bedient, met 1,5 miljard pond schuld had opgezadeld.

Zijn positie werd overgenomen door Neville Richardson, die op zoek ging naar een nieuwe uitdaging. Dat had de overname van 632 filialen van Lloyds TSB moeten worden, de bank die tijdens de kredietcrisis gedeeltelijk was genationaliseerd. De minister van Financiën vond het een prachtig idee, maar in de financiële wereld heersten ernstige twijfels. De scepsis nam toe toen Richardson in 2011 opstapte, met bonussen en een gouden handdruk.

De twijfels bleken terecht, want afgelopen zomer werd duidelijk dat de koop financieel volstrekt onhaalbaar was. Sterker nog, de bank had een miljardenschuld en moest worden gered door hedgefondsen. Het belang van de Co-op- groep in de bank daalde ondertussen tot slechts 30 procent. Tot overmaat van ramp bleek de Co-op, net als andere banken, duizenden ondeugdelijke verzekeringsproducten te hebben verkocht. Verzoeken om compensatie stroomden binnen.

Symbolisch voor het verval was de gênante onthulling dat de voorzitter van de raad van commissarissen, dominee Paul Flowers, een drugsgebruiker was, eentje zonder bankierservaring bovendien. Hij is weggestuurd, maar de onrust binnen de onderneming duurde voort.

Terwijl zo'n vijfduizend werknemers op straat kwamen te staan, werd het jaarsalaris van de nieuwe topman, Euan Sutherland, opgeschroefd tot omgerekend 4 miljoen euro. Inmiddels heeft ook Sutherland afscheid genomen. Met een gouden handdruk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden