Integer, betrouwbaar – en bang voor het volk

Duizenden agenten moeten het vijfjaarlijkse congres van de Chinese Communistische Partij beveiligen...

Van onze correspondent Hans Moleman

Hoeveel agenten heb je nodig om een politieke bijeenkomst te beveiligen? In Nederland misschien honderd of tweehonderd, tegenwoordig, wanneer CDA en PvdA hun grote toogdagen houden. In de VS zit je zo op duizend man bewaking, wanneer de Republikeinen van de Grand Old Party zich rond George Bush verzamelen.

Kinderspel vergeleken bij de Grote Hal van het Volk, hartje Peking. Het is zondagmiddag, het vijfjaarlijkse congres van de Communistische Partij van China begint pas maandagochtend, maar vele duizenden agenten zijn al paraat in de straten rond het congrespaleis. De CPC, China’s eigen Grand Old Party, laat liefst zo weinig mogelijk aan het toeval over.

Waar zou de grootste regeringspartij ter wereld – 58 jaar aan de macht, ruim zestig miljoen leden – bang voor zijn? Wie de agenten observeert, kan maar één conclusie trekken: de CPC is bang voor het volk, voor arm volk. Je ziet het aan de mensen die voor controle uit de menigte worden geplukt bij de zebrapaden en voetgangerstunnels naar het Plein van de Hemelse Vrede, het historische plein tegenover de Grote Hal.

Het zijn steeds mensen die wat sjofel ogen, van wie je ziet dat ze van het platteland komen, die hun tas moeten open maken. Het oude echtpaar dat, met een paar lege kartonnen dozen op hun fietsen gestapeld, op een bankje zit.

Wat zit er in die dozen? vraagt de agent. Hij kijkt erin. Niets. Jullie moeten hier niet zitten, gebaart hij. Gedwee pakken de oudjes hun fietsen.

We zullen alles en iedereen scherp in de gaten houden, had de hoogste politiebaas van Peking aangekondigd. Want stel je voor dat iemand voor de Grote Hal een spandoek ontrolt, met daarop ‘Weg met corrupte partijbons’ of ‘Tibet Vrij’. Hard optreden, dat kunnen ‘extremisten, splijtzwammen en separatisten’ verwachten.

En desnoods ga je sjofele oudjes wegjagen van een bankje tegenover de Grote Hal van het Volk. Je moet toch wat te doen hebben, als veiligheidscordon rond het 17de Congres.

President Hu Jintao zal deze week weer zijn concept van een Harmonieuze Samenleving propageren. De definitie, volgens de partijlectuur: ‘Een socialistische samenleving die democratisch is, op de wet gebaseerd, eerlijk en integer, betrouwbaar en vriendelijk, vol kracht en vitaliteit, veilig en ordelijk, mens en natuur in evenwicht.’

Socialistische democratie, hoe zou dat gaan in China? Jammer dat het congres grotendeels achter gesloten deuren wordt gehouden. Maar de Grote Hal van het Volk heeft gelukkig wandelgangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden