'Inteeltlijst' van paniekerige PVV

Het gedonder in de Partij voor de Vrijheid is nog niet voorbij. Maandag keerden opnieuw drie provinciale PVV-politici de partij de rug toe, vanwege de bejegening van Marokkanen door leider Geert Wilders. Twee anderen distantieerden zich van de opmerkingen maar blijven in functie.

AMSTERDAM/DEN HAAG - Hoe groot de paniek is in de PVV over vertrekkende partijgenoten, blijkt uit de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen die Geert Wilders maandagavond plotseling bekendmaakte. Een 'inteeltlijst', volgens een ingewijde. Pogend de onrust in zijn politieke beweging te beteugelen, kiest Wilders voor vertrouwelingen en geestverwanten. Zelf is hij lijstduwer op nummer 10.


Zijn beoogde lijsttrekker Laurence Stassen maakte afgelopen weekend bekend de PVV te verlaten. Gisteren liet Lucas Hartong weten na de verkiezingen in mei niet verder te gaan als europarlementariër. Dat heeft niets te maken met Wilders' uitlatingen, zei hij.


De nieuwe lijstaanvoerder is de voorzitter van de Eerste Kamerfractie, Marcel de Graaff. Hij studeerde theologie in Nijmegen en zit sinds 2011 voor de PVV in de senaat. Nummer 2 is Vicky Maeijer, een persoonlijk medewerker van Wilders. Zij is fractievoorzitter van de PVV in de Staten van Zuid-Holland. Maeijer begon haar politieke loopbaan in 2006 als stagiaire bij Wilders.


De nummer 3, Olaf Stuger, beproefde zijn geluk al bij D66 en VVD voor hij in 2002 Kamerlid werd voor de LPF. Op nummer 4 staat de arabist Hans Jansen. Hij speelde als ontlastende getuige een hoofdrol in het tegen Wilders aangespannen proces vanwege discriminatie, waarvan de PVV-leider in 2011 werd vrijgesproken. Nummer 5 is het EP-lid Auke Zijlstra, op nummer 6 staat het oud-Tweede Kamerlid André Elissen. Hij werd in 2012 door Wilders onverkiesbaar gesteld voor de nieuwe Kamer, maar is voor zijn trouw wel zojuist beloond met een plaats in de gemeenteraad van Den Haag. Ook nummer 7, Ino van den Besselaar, is als voormalig Tweede Kamerlid een oud-gediende.


De PVV-gemeenteraadsfractie in Almere besloot gisteravond laat alsnog met alle negen leden verder te gaan. Fractieleider Toon van Dijk zei dat 'de linkse media en politiek correcte kliek ons niet uit elkaar hebben weten te spelen.' Vorige week schaarde Van Dijk zich eerst achter de uitspraken van Wilders en meldde vervolgens dat hij en zijn collega's zich ervan distantieerden - op één lid na, dat uit de fractie werd gezet.


Onduidelijk is de situatie in Flevoland, waar vier van de zes Statenleden bezwaar maakten, maar nu niets meer van zich laten horen.


Onverwacht was gisteren het vertrek van Daniël ter Haar, leraar op een landbouwschool en vanaf het begin gewaardeerd lid van de Gelderse Statenfractie. Voorzitter Marjolein Faber zei vorige week zonder omhaal dat zij en de fractie pal achter Wilders stonden, maar moest dat gisteren nuanceren. 'De partijkoers van de Partij voor de Vrijheid bevindt zich naar mijn mening op een glijdende schaal', schrijft Ter Haar in een verklaring. 'Ik kan niet meegaan in deze ingeslagen weg.'


Onduidelijkheid is er ook over de positie van twee andere Gelderse Statenleden, Petra Kouwenberg en Eric Venema. Uit de verklaring van hun fractievoorzitter is op te maken dat ook zij niet blij zijn met Wilders' uitlatingen; niettemin blijven ze in de fractie. Kouwenberg kreeg enige bekendheid toen na haar installatie als Statenlid duidelijk werd dat ze ook de Turkse nationaliteit had. De PVV is fel tegenstander van dubbele nationaliteiten.


Het Statenlid Henk Scherer nam maandag na een laatste vergadering afscheid van de Provinciale Staten van Utrecht, 'uit overwegingen van fatsoen en geloofwaardigheid'. Hij had Wilders' uitlatingen over Marokkanen eerder al 'walgelijk' genoemd. Het commissielid Jos van der Helm volgde zijn voorbeeld. Van hem is niet veel meer bekend dan dat hij zjin fantasyroman Kiranne in eigen beheer uitgaf. Het tweede deel is bijna klaar. Hij is de vader van Chris van der Helm, het jonge Haagse PVV-gemeenteraadslid dat vorige week als een van de eersten opstapte. Van der Helm hoort tot de (zeer) christelijke bloedgroep in de PVV.


Alle ogen zijn vandaag gericht op de vergadering van de Tweede Kamerfractie; afgezien van Dion Graus heeft niemand van de landelijke PVV-politici zich nog over de situatie uitgelaten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden