Inteelt fataal voor veldparelmoervlinder

Dat inteelt in een kleine populatie dieren in de natuur kan leiden tot het verdwijnen van de groep, is voor het eerst tijdens een veldproef bewezen....

Sinds de jaren tachtig wordt aangenomen dat inteelt - die onder meer leidt tot geringe vruchtbaarheid en vermindering van de genetische variatie - tot gevolg kan hebben dat populaties verdwijnen. Hoewel laboratoriumproeven deze theorie bevestigden, bleven er twijfels.

De Finse onderzoekers bekeken de genetische compositie van kleine en grote deelpopulaties van de vlinder op 42 weilandjes verspreid over de 'Aland-eilanden in Zuidwest-Finland. Op de zestienhonderd voor de soort geschikte weitjes daar leven honderden van dergelijk deelpopulaties. Daarvan stierven er tijdens de ondrzoeksperiode gemiddeld zo'n tweehonderd per jaar uit en namen de onderzoekers 114 vestigingen op nieuwe weitjes waar.

Hoewel ook het aantal bloeiende planten, de grootte van de wei en de mate van begrazing van belang zijn voor de overlevingskansen van de veldparelmoervlinder, speelt ook de mate van inteelt een belangrijke rol bij de overleving van een deelpopulatie, concluderen de onderzoekers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden