Instortingsgevaar

De Tempelberg in Jeruzalem is in gevaar, schrijft het weekblad Time. Niet omdat, zoals gevreesd wordt, het complex doelwit zou zijn van extremistische joodse groeperingen....

Nee, delen van de oostelijke steunmuur van het complex staan op instorten vanwege Palestijnse werkzaamheden, waarschuwen Israsche archeologen. In 1996 zijn Palestijnen begonnen met het weghalen van antiek puin uit een enorme ondergrondse ruimte in het complex, om het tot een moskee te maken, en daardoor zou instortingsgevaar ontstaan.

Maar volgens het Palestijnse hoofd van de werkzaamheden, Isam Awwad is er niets aan de hand, en proberen de Isra op deze manier zeggenschap over de Tempelberg te krijgen, waarvan alleen de westelijke muur, de Klaagmuur, onder joods religieus gezag staat.

Het Franse Le Figaro kijkt uitgebreid terug op de aanslagen in Washington en New York drie jaar geleden, met op de omslag een foto van de vuurbol van het tweede vliegtuig dat zich in de Twin Towers boort. Andere bladen laten de herdenking links liggen, er waarschijnlijk van uitgaand dat de nieuwsconsument zijn dosis aan bespiegelingen over 11 september in het weekeinde al ruimschoots heeft gehad.

Dat wil niet zeggen dat de bladenlezer deze week van terreur verstoken blijft.

Time heeft een groot verhaal over de strijd binnen de islam tussen gematigde en radicale stromingen. In alle bladen is er aandacht voor de nasleep van de gijzeling van de school in het Russische Beslan, The Economist wijdt er als enige de omslag aan.

Verder kijken voornamelijk de Engelstalige weekbladen terug op de Republikeinse conventie en de consequenties daarvan voor de Amerikaanse presidentskandidaten Bush en Kerry.

Newsweek en The Economist zien het niet al te somber in voor de Democratische kandidaat Kerry. Volgens de opiniepeiling van Newsweek is de voorsprong van 11 procent die Bush door zijn conventie nam, alweer teruggelopen tot 5 procent. De peiling van The Economist geeft een nog kleiner verschil aan, van ongeveer 1 procent. Maar tegelijkertijd constateert het blad dat Kerry in de touwen hangt, en dat zelfs het gevreesde 'Dukakis-woord' al is gevallen.

Ook in Time valt de naam van de Democratische kandidaat Michael Dukakis, die in 1988 kansloos de verkiezingen verloor van Bush sr. Time noemt het onbegrijpelijk dat Kerry zo stil is blijven zitten, terwijl hij van alle kanten onder vuur is genomen.

Ze vragen de kandidaat zelf hoe dat zit, in het eerste grote interview dat Kerry in een maand tijd heeft gegeven. Op de eerste vraag wat hij vindt van de opmerking van vice-president Cheney op de conventie dat zijn uitverkiezing een uitnodiging voor een nieuwe aanslag zou zijn is hij nog fel:

'Een beschamende en schandalige uitspraak.'

Maar verder is Kerry in het interview weinig uitgesproken. En hoe hij weet wat Cheney gezegd heeft, blijft ook onduidelijk, getuige zijn reactie op de vernietigende toespraak van zijn partijgenoot Zell Miller op de Republikeinse conventie: 'Iedereen heeft het recht een speech te houden. Ik heb het niet gezien, en ik heb het niet gelezen. Ik heb geen minuut van de conventie gezien.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden