Institut Néerlandais gaat eind dit jaar dicht

Het Institut Néerlandais (IN), de Nederlandse culturele vestiging in Parijs, wordt eind dit jaar opgeheven. Dat maakte ambassadeur Ed Kronenburg vrijdag bekend. Bij het IN, dat ook taallessen verzorgt, werken 21 personen.

PARIJS - De rol van het IN wordt deels overgenomen door een kleine culturele afdeling van de ambassade, die de Nederlandse culturele sector in Frankrijk onder de aandacht moet brengen. Die afdeling wordt waarschijnlijk ondergebracht in het kapitale pand Lévis Mirepoix aan de Rue de Lille waar nu het Institut is gehuisvest.


De Raad voor Cultuur is gevraagd advies uit te brengen over de invulling van die culturele activiteiten. Buitenlandse Zaken wil gaan werken met een cultureel attaché, zoals in New York en Berlijn.


Daarmee wordt op personeelskosten en huisvesting bezuinigd. Lionel Veer, mensenrechtenambassadeur en voormalig directeur van het IN (1994 - '98), is aangesteld om het proces in goede banen te leiden.


Het ministerie geeft nu jaarlijks 1.9 miljoen euro uit aan het IN, waarvan een half miljoen aan huisvesting. Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken, zei kort na zijn aantreden dat aan dat bedrag niet getornd zou worden. Volgens ambassadeur Kronenburg hangt de hoogte van de subsidie voor de nieuwe culturele afdeling af van het advies van de Raad voor Cultuur.


Het pand aan de Rue de Lille wordt gehuurd van Custodia, de stichting die de nalatenschap van de Nederlandse kunstverzamelaar Frits Lugt beheert. Custodia stond samen met Buitenlandse Zaken in 1957 aan de wieg van het Institut Néerlandais en houdt er onder de vlag van het IN exposities. Custodia wil het pand blijven gebruiken voor tentoonstellingen, zegt Pierre Nijnens, voorzitter van het bestuur. De kunsthistorische bibliotheek zal worden gemoderniseerd.


Nijnens zegt teleurgesteld te zijn over Buitenlandse Zaken, dat volgens hem eenzijdig de samenwerking heeft opgezegd. Ambassadeur Kronenburg zegt daarentegen dat Custodia nooit het aanbod heeft gedaan de huur te verlagen en zo het voortbestaan mogelijk te maken.


'We zijn zeer terneergeslagen', zegt Harrie Bos, personeelsvertegenwoordiger van het IN. 'Een jaar lang hebben we gezocht naar eigen inkomsten. Er zijn fondsen en sponsors geworven. Maar de wil om eruit te komen, ontbrak.'


Ook de taalafdeling van het IN, waar cursussen Nederlands worden gegeven, wordt opgeheven. Wel wil het ministerie helpen bij een eventuele verzelfstandiging.


Harrie Bospersoneelslid IN


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden