Instinct staat wat wankel op de benen

Bij instinct denk je aan dierlijke drijfveren, aan een drang tot overleven, waar geen verklaring vat op krijgt. Wie een dansvoorstelling zo noemt, roept felle, krachtige bewegingen in gedachten....

Zo begint Instinct ook, de tiende productie van het Rotterdamse gezelschap Conny Janssen Danst. Jens van Daele en Iris Reyes rennen op elkaar af - blond op donker -, grijpen elkaar in de nek, rollen achterwaarts, maken een zweefdraai rond het middel van de ander en dat in nog geen drie minuten. Trefzeker, snel en gericht: een instinctieve opening.

Yanaika Holle zuigt de drive vervolgens op met haar lange benen, die als vogelpoten rondtasten. Haar hoofd snuffelt aan de lucht op heuphoogte. Daar treft ze Stefan Ernst, die haar motoriek accentueert door haar lichaam telkens een tik te geven. Weer een mooi duet.

Daarna verdwijnt de energie in de mist van een rookmachine en in een vlakke aaneenschakeling van duetten, trio's en sextetten. Af en toe vormt een overschietende danser een contrapunt, maar dat lijkt meer het gevolg van het uitvallen van de geblesseerde Aline Barbou van Roosteren.

Aan de zeven dansers ligt het niet. Die doen hun best met scherpte een golfslag te veroorzaken. Ze rennen op en af, glijden, draaien en rollen en verdwijnen in de diepte tussen banen van gespikkelde stof. Maar het effect is onschuldig. Hun blik staat op oneindig, alsof ze zich in een verre wereld bevinden, waar het maar niet spannend wil worden.

Ook de muziek, een collage bewerkt door het Paleis van Boem, zit gevangen in een cocon. Eerst zachte beats, dan overspannen cellosnaren, vervolgens trance klanken en donkere baslijntjes. Een enkele scherpe metaalklank wordt beantwoord met humor: Froilan Medina Hernandez schuifelt op zijn kont tussen de benen van een meisje. Later wordt hij omvergeblazen door de rest van de groep: zes tegen één. Dat beeld tekent deze choreografie: je blaast Instinct zo omver.

Ook de vorige voorstelling, Kus van een vis, was een ketting van fantasietjes. De wil tot feller werk is aanwezig, maar Conny Janssen gaat de risico's die daarbij horen uit de weg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden