Instanties willen zeggenschap niet delen Eén loket voor baan en uitkering gaat niet door

De vorming van één loket voor werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden is van de baan. De samenvoeging strandt op competentiegeschillen tussen de besturen van arbeidsbureaus, sociale diensten en de vijf uitkeringsorganisaties voor WW en WAO....

GIJS HERDERSCHEE

Van onze verslaggever

Gijs Herderschêe

AMSTERDAM

Op 20 januari adviseerde de regiegroep het kabinet om de 1669 vestigingen van sociale diensten, arbeidsbureaus en uitkeringsfabrieken uiterlijk in 2000 samen te voegen tot vierhonderd Centra voor Werk en Inkomen (CWI). Dit advies is nu afgeschoten door de besturen van de organisaties. Die vinden dat de regiegroep 'een blauwdruk' voor samenwerking oplegde.

De organisaties zijn elkaar ook in de haren gevlogen over de opzet van de CWI's. Zo willen de 572 gemeenten liefst in elke gemeente een CWI. De arbeidsbureaus willen de inschrijving van werkzoekenden in eigen hand houden. De vijf uitvoerders van WW en WAO moeten onderling gaan concurreren en dat is binnen een CWI lastig.

De regiegroep wil nu dat de organisaties de gegevens van werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden bundelen in één computersysteem. Hierdoor ontstaat één dossier per persoon, zodat die slechts één keer gegevens hoeft te verstrekken.

De bijstandswet, de uitvoeringswet voor WW en WAO en de wet voor de arbeidsbureaus dwingen de organisaties echter tot samenwerking. Voor voortgezette samenwerking noemt de regiegroep nu vijf varianten.

In de 'basisvariant' kan de werkzoekende of uitkeringsgerechtigde zich inschrijven, een uitkering aanvragen. Bij de inschrijving als werkzoekende wordt de kans op werk beoordeeld en de eventuele noodzaak tot scholing of werkervaring in banenpool of Melkertbaan.

In de slotvariant zijn 'alle functies met betrekking tot werk en uitkering op de ene locatie aanwezig'. De regiegroep roept de organisaties 'in het belang van de werkzoekende' op om 'niet te snel op de basisvariant af te koersen'.

De regiegroep stelt voor dat alle gemeenten, de achttien regionale besturen van de arbeidsbureaus en de vijf uitvoerders van WW en WAO uiterlijk eind 1998 afspraken hebben over samenwerking.

In de regiegroep zitten de Vereniging van Nederlandse gemeenten als bestuur van de sociale diensten, het Centraal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening als landelijk bestuur van de arbeidsbureaus en het Landelijk Instituut Sociale Verzekering als coördinator van de sociale zekerheid. Lisv-voorzitter F. Buurmeijer is voorzitter van de regiegroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden