Nieuws

Instanties hadden meer kunnen doen om risico aanslag Gökmen T. te verminderen

Instanties hadden meer kunnen doen om het risico op een aanslag door tramschutter Gökmen T. te verkleinen. Dat stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid in een onderzoek. Dat wil niet zeggen dat de aanslag in maart 2019 voorkomen had kunnen worden, aldus de inspectie.

Redactie
Door gebrekkige communicatie over de problemen van Gökmen T. had geen van de betrokken instanties een volledig beeld van hem. Beeld Arie Kievit
Door gebrekkige communicatie over de problemen van Gökmen T. had geen van de betrokken instanties een volledig beeld van hem.Beeld Arie Kievit

De politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de Dienst Justitiële Inrichting (DJI) hebben in hun aanpak van aanslagpleger Gökmen T. het gevaar voor de samenleving niet zo klein mogelijk gemaakt. Dat komt vooral doordat ze onderling onvoldoende met elkaar communiceerden.

Bij de terreuraanslag die T. pleegde in een Utrechtse tram kwamen vier mensen om het leven. Meerdere mensen raakten gewond en getraumatiseerd. T. heeft levenslang gekregen. Hij was al langer in beeld bij de instanties, maar door gebrekkige communicatie over de problemen van T. had geen van hen een volledig beeld van de man. Daardoor was niet duidelijk in welke mate T. een gevaar voor de samenleving vormde. Hij was onder meer veroordeeld voor vuurwapenbezit, vertoonde radicaal gedrag in de gevangenis en stond bekend als veelpleger.

Ook kritiek op respons

Het rapport levert ook kritiek op het handelen van de crisisorganisaties tijdens en na de aanslag. De verschillende organisaties deelden te laat relevante informatie. Duidelijk advies voor de omgeving bleef hierdoor lange tijd uit. Cafés sloten bijvoorbeeld de deuren, waardoor de gasten op straat kwamen te staan terwijl T. nog voortvluchtig was. Er heerste verwarring, concludeert de inspectie. Informatie over zijn mogelijke verblijfplaats bereikte de driehoek van burgemeester, politie en het OM te laat. T. werd wel dezelfde dag nog gepakt.

De inspectie pleit voor verdere afspraken tussen politie, OM en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De DJI heeft inmiddels een meldpunt radicalisering, waar gevangenispersoneel signalen van geradicaliseerde gevangenen kan melden. Maar nog niet alle afspraken over het delen van informatie worden nagekomen.

De conclusies van de inspectie worden door justitieministers Ferd Grapperhaus en Sander Dekker ‘grotendeels onderschreven’. De communicatie wordt verbeterd en er zijn meer mogelijkheden voor het delen van informatie, aldus de ministers. Het voorkomen van een aanslag door een eenling blijft vooralsnog ‘een enorme uitdaging’. Het rapport werd eerder vandaag gepresenteerd aan nabestaanden van slachtoffers en overlevenden van de aanslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden