nieuws

Instagram, Facebook en WhatsApp weer online na wereldwijde storing

Facebook, Instagram en WhatsApp zijn na een wereldwijde storing maandag weer bereikbaar. Rond middernacht was het weer mogelijk om bij de diensten in te loggen. Wel kan zich hier en daar nog instabiliteit voordoen, aldus een woordvoerder.

Pepijn de Lange en Pieter Sabel
Facebook-topman Mark Zuckerberg. Beeld EPA
Facebook-topman Mark Zuckerberg.Beeld EPA

Diensten van Facebook waren sinds ongeveer kwart voor zes (Nederlandse tijd) onbereikbaar en waren iets na middernacht weer toegankelijk.

Facebook heeft geen tekenen dat data van gebruikers onbeschermd zijn geweest tijdens de storing, zegt bedrijf in een verklaring, waarin het ook ingaat op de oorzaak van de uitval. ‘Onze technische teams zijn erachter gekomen dat veranderingen aan de configuratie van de routers die het netwerkverkeer tussen de data-centers coördineren de problemen hebben veroorzaakt. Die zorgden voor onderbrekingen in de communicatie en legden de diensten stil.’

Amerikaanse media meldden eerder dat de oorzaak van de storing lag bij systemen die fungeren als een soort telefoonboek voor het wereldwijde web. Elke server heeft een cijfermatig ip-adres, een soort postcode. Het Domain Name System (DNS) verwijst bijvoorbeeld Facebook.com naar zo’n adres in cijfers. Verwijzingen als deze deden het maandagavond niet. Via internet mag de hele wereld met elkaar verbonden zijn, het functioneren ervan is op kritieke punten afhankelijk van soms één dienst, bewijst deze storing.

Miljarden mensen ondervinden hinder als diensten van het bedrijf offline zijn: Facebook zelf heeft grofweg drie miljard maandelijks actieve gebruikers, Instagram een miljard en WhatsApp twee miljard, waarmee het de populairste berichtendienst ter wereld is. In Nederland maken ruim 12 miljoen mensen gebruik van WhatsApp, Facebook kent zo’n 10 miljoen gebruikers, Instagram bijna 6 miljoen.

De storing volgt op een dag waarop Facebook zich moest verdedigen tegen een aanval die klokkenluider Frances Haugen zondagavond opende. Haugen onthulde dat de algoritmes van Facebook extreme en polariserende berichten expres naar boven halen. Facebook-topman Mark Zuckerberg zag maandag op de beurs in New York bijna 7 miljard dollar van zijn vermogen verloren gaan.

In maart van dit jaar kampten de Facebook-diensten ook met een grote storing, die destijds ongeveer een uur duurde. Een maand later konden veel gebruikers van Facebook en Instagram een klein uur geen foto’s uploaden of bekijken.

In juli verhinderde een storing bij één Amerikaans bedrijf miljoenen bezoekers wereldwijd de toegang tot een waslijst aan websites en internetdiensten. Onder andere de NS, de politie en verscheidene banken waren digitaal niet te bezoeken. Ook de pagina’s van de Volkskrant en andere titels van uitgever DPG Media waren onbereikbaar. Internationaal werden onder andere Amazon, Zalando en Airbnb getroffen – Facebook en zijn dochterbedrijven bleven destijds wel in de lucht. De oorzaak van de storing lag in een softwareupdate, waardoor het DNS-systeem niet werkte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden