Inspraakorgaan Turken naar rechter om AOW

Het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) begint een proefprocedure tegen de afschaffing van de tegemoetkoming AOW voor mensen die in het buitenland wonen. Dat heeft voorzitter Aydin Akkaya vandaag laten weten. Het IOT hoopt dat de rechter bepaalt dat Turkse AOW'ers die in Turkije wonen wel recht hebben op dit extraatje van ruim 33 euro per maand.

Leden van het inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) spreken afgelopen juni met Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) over het verbod op het onbedwelmd ritueel slachten.

De tegemoetkoming is bedoeld om koopkrachtverlies als gevolg van beleidsmaatregelen te compenseren. Sinds 1 juni krijgen rond de 280.000 personen in het buitenland deze niet meer. Van hen wonen er ongeveer 20.000 in Turkije.

Volgens het IOT hebben AOW'ers in Turkije recht op de tegemoetkoming vanwege de associatieovereenkomst tussen de EU en Turkije uit 1963. Die houdt in dat Turken hetzelfde moeten worden behandeld als onderdanen van EU-landen als het gaat om zaken als toegang tot de arbeidsmarkt.

Het inspraakorgaan heeft mensen ook opgeroepen bezwaar te maken tegen de maatregel. Daarvoor heeft het een standaardbrief op zijn website geplaatst. Honderden personen hebben dat inmiddels gedaan.

Volgens Akkaya lapt de regering de associatieovereenkomst 'willens en wetens' aan haar laars. 'Als de burger door rood licht rijdt, krijgt hij een bekeuring. De overheid zegt: wij rijden door rood licht, maar u moet maar naar de rechter stappen.'

Het is niet voor het eerst dat de rechter kabinetsbeleid toetst aan het verdrag. Zo moeten Turkse immigranten in Nederland met een verblijfsvergunning sinds enkele jaren een inburgeringscursus doen. Meerdere rechtbanken oordeelden onlangs dat dit in strijd is met de associatieovereenkomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden