Column

Inspirerend was Drenthe zeker, zo lang hij niet voetbalde

Column Paul Onkenhout

Woensdag verscheen op puna.nl onverwacht een nieuw liedje van Royston Drenthe. Of, zoals de site het noemde, Drenthe dropte een nieuwe track.

Beeld de Volkskrant

Het grote nieuws was dat hij zijn voetbalcarrière daarmee afsloot. Hij is pas 29 jaar. Voortaan focust hij zich op muziek, hiphop, onder de naam Roya2Faces.

De gedropte track heet Paranoia, iets wat nooit een goed teken is. Het gefotoshopte beeld is evenmin vrolijk stemmend. Het is donker en aan de oever van de Maas probeert iemand Drenthe te wurgen.

Op de achtergrond zien we onder meer de Erasmusbrug. Drenthe is Rotterdammer. In een hoekje van de collage staat een waarschuwing voor ouders. De track zou 'explicit content' bevatten, maar er is niets om je zorgen over te maken.

In Paranoia zet Drenthe zonder een spoor van twijfel een punt achter een jammerlijk mislukte voetbalcarrière. Het zit erop. Het egodocument is zowel een afrekening, met zichzelf vooral, als een vooruitblik. Hij gaat niet bij de pakken neerzitten.

Tijden zijn veranderd

Tijd kost geld

Dus we blijven schrijven

Blijven pennen

Dat is wat ik wil

Dus ik ga ervoor

Echt

Roya2Faces is geen groot taalvirtuoos. Over de kwaliteit van deze track durf ik verder niets te beweren. Duidelijk is dat de rapper zijn diepste gevoelens onder woorden probeert te brengen, innemend als altijd. Helaas is hij niet altijd even goed verstaanbaar.

De reacties op puna.nl zijn overwegend negatief. Iemand schrijft: 'Beat is gemaakt met kk oude frootyloops ofZo. Beter ga je weer voetballen swa.' Ook wordt Paranoia '2007 shit' genoemd.

Geestig is het zeker, wellicht onbedoeld. In Paranoia eert hij bijvoorbeeld zijn moeder, met een zogenaamde shout out, afgekort tot so: 'So naar me moeder, beste mama die je maar kan wensen.'

Soms doet hij zich stoerder voor dan hij is:

Niemand die me stoppen kan

Niemand die me raken kan.

Drenthe in 2011 als speler van Hercules Alicante. Beeld epa

Bij niet veel voetballers is het verschil tussen de verwachtingen en de mate van succes zo groot als bij hem. Tien jaar geleden werd hij met Jong Oranje kampioen van Europa. Real Madrid nam hem daarna voor veertien miljoen euro over van Feyenoord. Het begin bleek ook het einde te zijn. Hij werd een clubhopper.

Drenthe had het talent, maar miste de toewijding. Hij at te veel en trainde te weinig. In 2013 ging er een filmpje rond waarin te zien was dat hij een blikje bier dronk - moet kunnen natuurlijk, maar niet achter het stuur van een Ferrari.-

Dat sportjournalisten hem bleven volgen, en exploiteren, kwam door zijn innemende persoonlijkheid en onorthodoxe gedrag. Het voetbal werd steeds meer bijzaak.

Toen hij aanspoelde in Vladikavkaz, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië, wist iedereen genoeg. Hij zette een filmpje online waarin hij zich beklaagde over het ontbreken van een goede niggerkapper in Vladikavkaz. En daar waren de geinige stukjes weer, ook van mijn hand ja, want inspirerend was Royston Drenthe zeker, zo lang hij niet voetbalde.

In de reacties op zijn besluit om te stoppen ging het deze week vaak over de tragiek van zijn loopbaan, en over zijn ondergang. Dat is onzin. Er is nauwelijks tragiek en ten onder is Royston Drenthe annex Roya2Faces niet gegaan. Het is alleen anders gelopen dan iedereen dacht.

Uit Paranoia:

Blijf niet vragen naar die voetbalzaken

Want ik wil rappen

Houd je bek

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.