Inspirerend vocht voor echte mannen

Wat moeten we bestellen, nu James Bond gewoon bier blijkt te drinken? Gelukkig zijn er genoeg literaire helden over die wel een cocktail kunnen kiezen in de hotelbar.

1. Mint Julep

Het beste drankje uit The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald (1925) wordt nooit geconsumeerd: de Mint Julep. De hoofdpersonen in deze Amerikaanse klassieker mixen, ondanks de Drooglegging, gewoon door. In het Plaza Hotel, New York rolt Tom Buchanan een fles gesmokkelde Bourbon uit een handdoek. Zijn vrouw Daisy bestelt muntblaadjes en geplet ijs. Lekker met een schepje suiker. Nog voor de dop van de fles is, zakt het kaartenhuis van intriges in elkaar. Tom confronteert Gatsby ermee dat hij een affaire heeft met Daisy. Hij ontmaskert hem bovendien als een bootlegger, een dranksmokkelaar. En dan verdwijnt de whiskey helaas weer in de handdoek.


2. Vermouth Cassis

Tegen de achtergrond van de Vietnamoorlog verzamelen zich diplomaten, journalisten en spionnen op het terras van Sofitel Metropole Hotel in Hanoi. Graham Greene verwerkte zijn persoonlijke voorkeur in de roman The Quiet American (1955). De Britse oorlogscorrespondent Thomas Fowler bestelt er voortdurend Vermouth Cassis. Zoek op internet onder de geuzennaam Graham Greene-cocktail, want hij werd vaak gezien met dit paarsige drankje. Mix twee gelijke delen vermouth en gin met een dot crème de cassis. Sodawater mag erbij, maar echte mannen doen dat niet. Vergeet de ijsblokjes niet, Vietnam heeft een warm klimaat.


3. Bellini

Iedereen weet dat de Bellini ergens in de jaren veertig in Venetië is bedacht, in de beroemde Harry's Bar. Hemingway en Orson Welles zijn gespot met de zoete mix van champagne en gepureerde perzik. Tegenwoordig lijdt de Bellini onder een vrouwelijk imago, met dank aan de serie Gossip Girl. In American Psycho (1991) van Bret Easton Ellis stond het nog voor 'eurotrash'. Hoofdpersoon Patrick Bateman stuurde de cocktail altijd terug als een hippe maître d' ermee aan kwam zetten. Het zou een spraakmakende scène opleveren als 007 zo'n roze flute bestelt.


4. Cuba Libre

Over Harry gesproken, in De ontdekking van de hemel (1992) bedeelt Harry Mulisch de Cuba Libre een gastrol toe. Hoofdpersonen Max en Onno zijn om recreatieve redenen in Havana, Cuba, maar worden abusievelijk ontvangen als 'gasten van de revolutie'. Eerst even een frisse cocktail op een terras. Het is een mix van cola, rum en limoen. Wanneer écht Cubaanse rum gebruikt wordt, niet het ballingschapsproduct van de familie Bacardi, staat het drankje symbool voor de Cubaanse bevrijding van de Spanjaarden.


5. Gin Tonic

'When I drop four cubes of ice/ Chimingly in a glass, and add/ Three goes of gin, a lemon slice,/ And let a ten-ounce tonic void/ In foaming gulps until it smothers...' Philip Larkin geeft in zijn gedicht Sympathy in White Major (1967) een welkome intellectuele draai aan de Gin Tonic. We vergeten even dat hij het sexy beroep had van bibliothecaris in het Engelse Hull. De rest van het gedicht is niet zo makkelijk te begrijpen als dit bruisende drankje.


6,7. Prince, Miljaardedzju

In Guggenheimer wast witter (1996) van Herman Brusselmans drinkt de puissant rijke hoofdpersoon Guggenheimer in het Vlaamse Gent graag een Prince: wodka met veel ijs en schijfjes kiwi. Hij drinkt er, als je hem mag geloven, 25 op een dag. Brusselmans biedt in de hele Guggenheimer-trilogie overigens geinige wodka-inspiratie, maar dit is wel de spannendste: de Miljaardedzju, een groot glas wodka met een theezakje erin.


8. De Geest van Genève

De ontroerendste drank uit de wereldliteratuur komt uit Moskou en heet 'De Geest van Genève'. De ingrediënten: witte sering (50 gram), middel tegen zweetvoeten (50 gram), Zjigoeljevski bier (200 gram) en gedestilleerd vernis (150 gram). Bedacht door Venedikt Jerofejev in de drankroman Moskou op sterk water. Hierin geeft de treurige, alcoholische hoofdpersoon een lange opsomming van zelfbedachte cocktails en beschrijft hij hun werking. Sering is bijvoorbeeld een parfum. Het 'sust je geweten in slaap en verzoent een mens met de rotte plekken van het leven'.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden