Inspiratie

Martin Scorseses Taxi Driver is een schakel in een opmerkelijke keten van filmgeweld en politieke aanslagen. Op 15 mei 1972 werd de gouverneur van Alabama, George Wallace, neergeschoten door Arthur Bremer, die later aangaf dat hij zich voor zijn daad onder meer had laten inspireren door A Clock-work Orange van Stanley Kubrick. De dagboeken die Bremer bijhield, werden daarna gebruikt als basis voor Scorseses film, het indringende drama over taxichauffeur Robert De Niro, die zijn New York ziet verloederen en besluit als een maatschappelijk bewuste engel der wrake te opereren. 'Someday a real rain will come and wash all the scum off the streets.' Zijn uiteindelijke plan: een presidentskandidaat vermoorden. Vijf jaar nadat Taxi Driver in première was gegaan, kreeg ook deze film een gewelddadig vervolg: op 30 maart 1981 pleegde John Hinckley jr. een aanslag op president Ronald Reagan. Hinckleys inspiratiebron: Taxi Driver.


Taxi Driver (Martin Scorsese, 1976)


FOX, 22.00-23.55 uur.

undefined

The Bucket List

(Rob Reiner, 2007) De bucket list is de ultieme lijst van dingen die je nog wilt doen voor je dood. Een miljardair annex ziekenhuisdirecteur, gespeeld door Jack Nicholson, belandt als een terminaal zieke variant op zijn personage in About Schmidt in het ziekenhuisbed naast een arme en al even zieke automonteur (Morgan Freeman). De twee sluiten een verbond: ze gaan alles halen uit hun resterende tijd op aarde. Na de reis rond de wereld (piramiden, Chinese Muur) en de nodige kicks (autoracen, parachutespringen) ontdekken de oudjes dat ze de ware vervulling van hun leven in de familiekring moeten zoeken. En dan eindigt de lijst in een gezapige levensles die maar niet wil ontroeren. Daarvoor blijft The Bucket List, in tegenstelling tot het onderhuids venijnige About Schmidt, te veilig en gladjes. Jammer, want met Nicholson en Freeman had regisseur Reiner (This is Spinal Tap, Stand by Me) voldoende talent tot zijn beschikking.


Veronica, 20.30-22.30 uur.

undefined

Jaws

(Steven Spielberg, 1975) Bijna spannender dan de klassieker Jaws zelf, zijn de verhalen die de makers vertellen over de moeizame totstandkoming ervan, in een twintig jaar later gemaakte documentaire. Het zijn gebruikelijke anekdotes, bijvoorbeeld over de mislukte modelhaaien en het budget dat mede daardoor 300 procent groter uitviel dan begroot, maar ook enge verhalen, over de stalen kooi voor de onderwateropnamen waaraan de echte haai geen kind had. Het mooist zijn de verhalen over die derde hoofdrol-speler naast Roy Scheider en Richard Dreyfuss: de drinkende Engelsman Robert Shaw, die drie jaar na Jaws zou overlijden aan een hartaanval. Niet alleen zijn personage, ook de acteur haalde het bloed onder ieders nagels vandaan. En met zijn kwade dronk intimideerde hij zijn medespelers. Kijk met die wetenschap naar de scènes tussen hem en Dreyfuss op de kleine boot en huiver nog meer dan voorheen.


Veronica, 22.30-1.05 uur.

undefined

Friday Night Lights

(Peter Berg en Josh Pate, 2004) De basis voor deze aardige sportfilm werd gelegd door journalist H.G. Bissinger, die in 1990 met Friday Night Lights: A Town, a Team, and a Dream een boek over de footballwereld van Odessa (Texas) publiceerde, waarin hij secuur blootlegde hoezeer football de rol van een volksreligie heeft aangenomen.


Veronica, 1.20-3.15 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden