Inspecties Milieudienst Rijnmond fors gedaald

SCHIEDAM - Het aantal veiligheidscontroles bij milieubelastende bedrijven in en bij de Rotterdamse haven is fors afgenomen. De voornaamste toezichthouder op het gebied van veiligheid, de Milieudienst Rijnmond, voerde vorig jaar ruim 30 procent minder controles uit dan tien jaar eerder, onder meer als gevolg van bezuinigingen.


Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant op basis van jaarverslagen van de Milieudienst. De toezichthouder in het Rijnmondgebied, dat de gemeente Rotterdam en veertien kleinere gemeenten beslaat, voerde in 2011 nog maar 6.190 controles uit. Tien jaar eerder waren dat er ruim 9.100.


Het gaat daarbij om zowel preventieve controles - terugkerende en geplande inspecties - als repressieve controles, die worden uitgevoerd naar aanleiding van klachten, incidenten of ongevallen. Daaronder vallen ook hercontroles na eerder geconstateerde overtredingen.


Vooral na 2008 is het aantal inspecties door de Milieudienst sterk teruggelopen. Dit is volgens de toezichthouder voor een deel te wijten aan recente bezuinigingen van gemeenten en de provincie Zuid-Holland.


Volgens Ben Ale, hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding aan de TU Delft, bevestigen de cijfers dat het toezicht door inspectiediensten zoals de Milieudienst te wensen overlaat. Na meer dan een decennium aan bezuinigingen controleert de Rijnmondse toezichthouder vooral nog op papier, aldus de hoogleraar.


De kritiek op de Milieudienst Rijnmond zwelt de laatste weken aan: de inspectiedienst zou te weinig slagkracht en expertise hebben, en te goed van vertrouwen zijn. Zo besloot de dienst pas enkele weken geleden om het tankopslagbedrijf Odfjell Rotterdam te sluiten wegens acuut explosiegevaar, terwijl het bedrijf al jaren regels overtrad.


Een andere oorzaak voor het dalende aantal controles is volgens Susan Kruidhof, woordvoerster van de Milieudienst, dat de definitie van een repressieve controle minder breed is geworden, waardoor het aantal controles van dit type is afgenomen. Ook meldt de zegsvrouw dat het aantal inspecties weliswaar is gedaald, maar dat de tijd per inspectie de laatste jaren gemiddeld is toegenomen.


Dit gaat overigens niet op voor de controles bij zogeheten BRZO-bedrijven, bedrijven met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen. Daar nam het aantal uren dat de Milieudienst Rijnmond controleerde tussen 2008 en 2010 met ruim 10 procent af, van 7.254 naar 6.480, blijkt uit jaarrapporten van de samenwerkingsorganisatie BRZO Zuid-Holland. Volgens de Milieudienst is dit aantal vorig jaar wel weer toegenomen.


De provincie Zuid-Holland laat via een woordvoerster weten dat de afname van het aantal inspectie-uren bij risicobedrijven het gevolg is van een 'wijziging in de werkmethode van de inspecteurs'. De zegsvrouw stelt ook dat de Milieudienst, ondanks de daling, steeds heeft voldaan aan de wettelijke norm.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden