nieuws

Inspectie treedt nauwelijks op tegen malafide uitzendbureaus: ‘het is dweilen met de kraan open’

Meldingen over misstanden in de uitzendsector leiden zelden tot een zaak. Van de ruim vierduizend klachten die bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) binnenkwamen, werd meer dan tachtig procent überhaupt niet onderzocht.

Een vakantiepark in Gelderland biedt onderdak aan arbeidsmigranten Beeld Hollandse Hoogte / Koen Verheijden
Een vakantiepark in Gelderland biedt onderdak aan arbeidsmigrantenBeeld Hollandse Hoogte / Koen Verheijden

De meldingen over misstanden als arbeidsuitbuiting, schijnconstructies en illegale tewerkstelling van arbeidsmigranten, leidden slechts in 477 gevallen tot onderzoek. In 48 gevallen werd daadwerkelijk een overtreding geconstateerd, 154 onderzoeken zijn gesloten zonder resultaat. Dat blijkt uit cijfers over 2018 en 2019 die het onderzoeksprogramma Pointer heeft opgevraagd.

Volgens de Inspectie SZW wordt het toezicht op de branche belemmerd door de vluchtigheid van de sector. Jaarlijks komen er zo’n drie- tot vierduizend uitzendbedrijven bij en verdwijnen er bijna evenveel. Het aantal faillissementen ligt drie keer zo hoog als gemiddeld. Daardoor kunnen bedrijven makkelijk uit zicht raken en weer opnieuw beginnen. ‘Het is dweilen met de kraan open’, aldus een Inspectiemedewerker tegen Pointer. Bovendien kan de Inspectie maar een procent van het volume van de enorme markt, van in totaal veertienduizend uitzenders, controleren.

Die wildgroei aan uitzendbureaus is het gevolg van de afschaffing van de vergunningsplicht in 1998. Een commissie onder leiding van oud-SP-leider Roemer pleitte onlangs nog voor de herinvoering van een soortgelijke certificering, om met name arbeidsmigranten te beschermen tegen malafide uitzenders. De voorzitter van de uitzendbranche zei in de Volkskrant dat het invoeren van nieuwe regels geen enkele zin heeft als de Inspectie daarop niet kan handhaven.

De afgelopen jaren zijn tientallen miljoenen bezuinigd op de Inspectie SZW terwijl het aantal bedrijfsongevallen juist toenam. Mede daardoor nam het aantal inspecties flink af. Om de capaciteit weer op orde te brengen werd in het regeerakkoord van 2018 structureel 50 miljoen per jaar toegezegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden