nieuws

Inspectie: personeel Schiphol staat onnodig in schadelijke dampen door draaiende vliegtuigmotoren

Op Schiphol staan te vaak de hulpmotoren van vliegtuigen aan, die schadelijke uitstoot en geluidsoverlast veroorzaken. Binnen een maand moet de luchthaven van de overheidsinspectie met een plan komen.

Niels Waarlo
Eenderde van de op Schiphol geparkeerde vliegtuigen gebruikte de hulpmotor om aan elektriciteit te komen. Beeld Getty Images
Eenderde van de op Schiphol geparkeerde vliegtuigen gebruikte de hulpmotor om aan elektriciteit te komen.Beeld Getty Images

Stilstaande vliegtuigen laten hun hulpmotor draaien om aan elektriciteit te komen, nodig voor zaken als airconditioning en om te starten. Dit is in principe verboden, tenzij er geen stroomaansluitingen en externe luchtzuiveringsapparatuur beschikbaar is. Schiphol verzuimt voldoende van dit soort alternatieven te regelen, schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport. Medewerkers van de luchthaven staan daardoor onnodig vaak in schadelijke dampen te werken.

De inspectie controleerde van oktober 2021 tot en met juli 2022 meer dan 1.500 vliegtuigen en zag dat de hulpmotor vaker werd ingezet dan de schonere alternatieven. Bij eenderde van de geparkeerde vliegtuigen waarbij inspecteurs langsgingen, stond de hulpmotor aan. Deze motoren draaien op kerosine en stoten onder meer stikstof, zwavel en (ultra)fijnstof uit.

Van de 61 benodigde installaties die vliegtuigen van verse lucht kunnen voorzien, waren er op Schiphol slechts 39 aanwezig. De luchthaven is hier zelf voor verantwoordelijk, maar laat de aanschaf en het onderhoud van deze installaties over aan de grondafhandelaren. De inspectie wist van deze handelswijze, maar komt nu tot de conclusie dat dit niet goed uitpakt.

Weliswaar waren er op de luchthaven voldoende vaste stroomaansluitingen geïnstalleerd, maar die deden het lang niet altijd. Soms worden er ook dieselgeneratoren gebruikt terwijl er schonere alternatieven voorhanden zijn. Deze zijn weliswaar minder vervuilend dan de hulpmotoren van vliegtuigen, maar nog altijd ongewenst. Het ontbreekt het grondpersoneel bovendien aan overzicht welke voorzieningen precies beschikbaar zijn en de coördinatie tussen verschillende partijen schiet tekort.

Voor 1 maart 2023 moet Schiphol samen met grondafhandelaren en vliegtuigmaatschappijen met een actieplan komen. De inspectie verwacht ‘concrete maatregelen met deadlines’. Komt er geen goed plan, dan kan de inspectie handhaven, bijvoorbeeld met boetes.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden